RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kunnen we binnenkort weer uit eten? Utrecht wil als proef drie restaurants openen

UTRECHT - Utrecht wil als proef drie horecabedrijven heropenen om te kijken onder welke voorwaarden de horeca weer coronaveilig open kan. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een restaurant met ook een bar en een fastfoodrestaurant.

De test is een initiatief van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD. De gemeente staat achter het plan en heeft het voorstel ter goedkeuring voorgelegd in Den Haag. Als de rijksoverheid akkoord gaat, kan de proef binnen twee weken beginnen. Utrecht zorgt ervoor dat de kennis die tijdens de pilot wordt opgedaan snel landelijk kan worden gedeeld, zodat elders van de lessen kan worden geleerd.

Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt het experiment van harte. Het is een van de "lichtpuntjes in een donkere tijd" die het stadsbestuur de inwoners in het vooruitzicht wil stellen. "We zien dat er voor de korte termijn, nu de crisis langer en dieper is, iets extra's nodig is", stelt burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de raad. "Utrechters worden geraakt in hun vertrouwen over de toekomst en de rol van de overheid. Daarom willen we de komende periode extra werk maken van perspectief bieden en veerkracht voeden."

Utrecht verdient het dat er goed wordt nagedacht over een intelligente heropening van de samenleving"
Burgemeester Dijksma

Als er groen licht is, worden eerst de drie horecabedrijven geselecteerd. De aantallen bezoekers die worden toegelaten, moeten worden afgestemd op de grootte van de zaak. Zowel de medewerkers als de bezoekers worden meerdere keren getest. Eters moeten voordat ze naar binnengaan een sneltest doen en na een paar dagen opnieuw. Ook het personeel moet elke vijf dagen worden getest. Verder houdt de GGD hun gezondheid nauwgezet in de gaten.

Bovendien moet worden voorkomen dat er buiten een enorme aanloop is, omdat de rest van de restaurants nog wel dicht is. Binnen moeten mensen een vaste routing volgen, mondmaskers dragen en afstand van elkaar houden. Ook zorgen de bedrijven ervoor dat er goed wordt geventileerd.

De horecaproef staat los van de fieldlabs van het kabinet. In het Beatrixgebouw vindt volgende week als test een zakelijk congres en een optreden van cabaretier Guido Weijers plaats. Hierbij doet de rijksoverheid ervaring op met het organiseren van evenementen in de 1,5 metersamenleving.

Burgemeester Dijksma is blij met de initiatieven. "Utrecht verdient het dat er goed wordt nagedacht over een intelligente heropening van de samenleving die aan de orde is zodra maatregelen weer wat versoepeld kunnen worden. Het gaat vaak om de kleine dingen die mensen blij maken en een lach op het gezicht toveren."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -