Voor 13 miljoen aan coke in loods Vinkeveen: OM eist tot 8 jaar cel, hoofdverdachte spoorloos

© Peters Hotnews
VINKEVEEN - Twee mannen die vorig najaar werden aangehouden na de ontdekking van een grote partij cocaïne in een loods in Vinkeveen, gaan jarenlang de cel in, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. In het bedrijfspand aan de Hereweg werd op 30 oktober 235 kilo cocaïne gevonden met een straatwaarde van liefst 13 miljoen euro.
De officier van justitie eist vandaag in de Utrechtse rechtbank 8 jaar gevangenisstraf voor de 32-jarige Sabir R. uit Amsterdam. De 59-jarige A.K. uit Breda had volgens het OM een kleinere rol en zou 50 maanden de cel in moeten. De eigenaar van de loods, die wordt gezien als spil in de zaak, is nog voortvluchtig.

Opmerkzaam

Opmerkzame politiemensen zagen op 30 oktober dat drie mannen zich verdacht gedroegen bij een bouwmarkt in Mijdrecht. Ze riepen assistentie in en besloten de auto's van de mannen te volgen. Onder hen was verdachte A.K. uit Breda, die in een Fiat Ducato-busje naar een parkeerplaats bij de Herenweg in Vinkeveen reed. Daar werd hij opgewacht door Sabir R., die in de VW Polo van zijn zus reed.
De twee ruilden van voertuig, waarna Sabir R. naar een bedrijfspand een eindje verderop reed. Wat R. in de loods deed, kon de politie niet zien. Maar toen hij terugkeerde en de twee weer van auto ruilden en wegreden, besloot de politie in te grijpen en ze staande te houden. In de loods stond een Opel Vivaro waarin 28 blokken cocaïne lagen. In een verborgen ruimte op de zolder van het pand lagen nog eens 207 blokken cocaïne.

Drugs en geld

Sabir R. had sleutels van de loods, de zolderruimte en de Opel. In de Fiat Ducato werden resten van wit poeder, cocaïne, gevonden. Het OM vindt het verdacht dat in alle voertuigen, en ook in de eigen auto van R., verborgen ruimtes waren aangebracht. De loods was van steigerbouwbedrijf Mex. In de Range Rover van de eigenaar van het bedrijf werd voor 5 ton aan cash gevonden.
Zwaarbewapende agenten bewaken de omgeving
Zwaarbewapende agenten bewaken de omgeving © Peters Hotnews
Steigerbouwer A.T. is voortvluchtig en wordt door het OM gezien als spil van de drugsorganisatie. Bij Sabir R. werden ook drie telefoons gevonden, waaronder een cryptotelefoon. Volgens het OM communiceerde hij via de berichtenservice EncroChat met de eigenaar van het bedrijf. In versluierde taal zouden ze berichten hebben uitgewisseld over transport, handel en bewerking van partijen cocaïne, amfetamine en methamfetamine.

Zwijgen

Beide verdachten hebben na hun aanhouding steeds gezwegen. Vandaag verklaarde Sabir R. voor het eerst dat hij al langer voor de steigerbouwer werkte en van de man uit Breda via internet een set autobanden had overgenomen die hij in de loods had opgeslagen. Hij beweerde dat hij dit niet aan de politie had verteld, omdat hij een uitkering had en er zwart bijverdiende. De rechtbank vond het wonderlijk dat R. deze verklaring bij zo'n zware verdenking niet eerder had gegeven; de officier van justitie noemde het "een compleet onzinverhaal".
Maar volgens de advocaat van R. is het een geloofwaardig, alternatief scenario en ontbreekt het aan direct bewijs tegen zijn cliënt. Hij vindt dat R. ten onrechte verantwoordelijk wordt gehouden voor alles dat in de loods is aangetroffen, terwijl er genoeg aanwijzingen voor de betrokkenheid van de eigenaar van het bedrijf en anderen. Hij vroeg dan ook om vrijspraak voor zijn cliënt.

Satudarah

Ook de advocaat van de verdachte uit Breda vroeg namens zijn client om vrijspraak. Volgens de advocaat had zijn cliënt geen idee van wat hij in zijn busje vervoerde.
Het oud-lid van de verboden motorbende Satudarah was zelf niet naar de rechtbank gekomen. Hij heeft een hartaandoening en durfde het in verband met het risico op coronabesmetting niet aan om in een gevangenenbusje naar Utrecht te reizen.
"Ik ben gechoqueerd", zei Sabir R. aan het slot van de zitting over de stevige strafeis van de officier van justitie. "Het maakt niet uit wat voor verhaal ik hier doe, hij noemt het een compleet onzinverhaal!", aldus de verdachte. Of de rechtbank zijn verhaal wél geloofd, wordt over twee weken duidelijk bij de uitspraak.
In de loods gevonden partij cocaïne
In de loods gevonden partij cocaïne © Politie De Ronde Venen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.