RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jagers en natuurbeheerders kruisen degens in rechtbank: 'Vossenjacht is middeleeuws'

PROVINCIE UTRECHT - Als het aan dierenbeschermers ligt wordt er gestopt met de jacht op wilde dieren vanwege de winterse omstandigheden. De Faunabescherming deed een oproep aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en maakt vandaag de gang naar de rechtbank om de vossenjacht bij kunstlicht stop te zetten.

Jagers zijn het niet met De Faunabescherming eens. Zij vinden de jacht onontbeerlijk om de balans in de natuur in stand te houden. "Het is de bekende put dempen als het kalf al verdronken is", zegt Jan-Peter Spierenburg van de Jagersvereniging Utrecht. "We zijn in een wereld beland, waar eerst schade moet ontstaan en dan mogen we pas wat gaan doen. Ik denk dat preventief werken veel beter is."

Wrede praktijk
"Er worden allemaal slimme argumenten bijgehaald, maar die argumenten zijn bijna nooit valide", zegt Quintijn Hoogenboom van De Faunabescherming. "De vossenjacht is buitengewoon wreed, de vossenpopulatie groeit niet als je ze niet bejaagt en ze richten eigenlijk geen enkele schade aan. Dus het is alleen maar een wrede praktijk die uit de middeleeuwen stamt."

Jager Spierenburg wijst naar het aantal ongelukken met reen dat stijgt als de populatie niet onder controle wordt gehouden. "Dat willen we niet, die stand moeten we beheren." Of kuikens van grutto's en kieviten die opgegeten worden in het voorjaar als de vossenjacht stil komt te liggen. "Die nesten in het voorjaar, daar komt een vos langs en die zegt: die is lekker, die neem ik mee. Dat is gewoon vastgesteld."

Volgens De Faunabescherming is het tijdens de vorstperiode niet nodig om te jagen. Hoogenboom: "Als het een kwakkelwinter is hebben dieren niet speciaal moeite om te overleven. Maar nu hebben ze het echt heel moeilijk om te overleven."

De rechter gaat zich nu over de kwestie buigen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -