Scooters mogen op sommige plekken de rijbaan op in Utrecht

© ANP
UTRECHT - Snorfietsers, dat zijn scooters met een blauw kenteken, gaan later dit jaar op een aantal wegen in de stad Utrecht op de rijbaan rijden. Dat zorgt voor schonere lucht voor fietsers en voor meer ruimte op het fietspad, meldt de gemeente.
"Het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan doen we niet zomaar", zegt Wethouder Eerenberg van milieu en emissieloos vervoer. "Iedereen wil zo veilig mogelijk in het verkeer zijn. Door de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen komt er meer ruimte voor de fietser op de vaak smalle en drukke fietspaden. De doorstroming voor de fietser zal er dus ook op vooruit gaan."
Snorfiets naar de rijbaan: over welke wegen gaat het?
Snorfiets naar de rijbaan: over welke wegen gaat het? © Gemeente Utrecht
Het gaat om wegen met een vrijliggend fietspad. De grenzen van het gebied zijn het Merwedekanaal en belangrijke hoofdwegen, zoals de Waterlinieweg en de Kardinaal de Jongweg. Buiten dit gebied blijft de snorfiets gewoon op het fietspad rijden.

Schonere lucht

Eerenberg zegt dat deze maatregel ook de gezondheid ten goede komt. "Fietsers en snorfietsers zitten nu dicht op elkaar op het fietspad, waardoor de fietser onvermijdelijk de uitlaatgassen inademt als er bijvoorbeeld net een snorfiets voor je stilstaat voor een verkeerslicht", aldus de wethouder.
In Amsterdam rijden snorfietsers vanaf april 2019 al op veel plaatsen op de rijbaan. Sinds die tijd zijn er minder ongelukken met snorfietsers en met fietsers, betoogt de gemeente Utrecht. Scooters die op de rijbaan gaan rijden, moeten wel een helm op, net als mensen op een bromfiets met een geel kenteken.
Er kan nog tot eind maart worden gereageerd op het voorlopige verkeersbesluit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.