Utrechts college wil 'perspectief', Veenendaal krijgt priklocatie en we videobellen vaker

PROVINCIE UTRECHT - In corona vandaag zetten we al het nieuws over het coronavirus voor je op een rijtje. Vandaag gaat het onder meer over de horecaproef in Utrecht, een actie voor zorgmedewerkers door partij 50PLUS en een nieuwe vaccinatielocatie. Hier kan je het coronanieuws van gisteren nog eens teruglezen.

Weer een extra vaccinatielocatie in de provincie

Dit keer in Veenendaal in het pand van Seats and Sofa's. Net als op andere locaties in het land wordt er tussen 8.00 uur en 20.00 uur gevaccineerd. Naar verwachting opent de locatie begin maart.
Wethouder Martijn Beek is blij met de locatie. "We zijn blij dat Veenendaal is gekozen als een van de vaccinatielocaties van de GGDrU. Het is prettig voor onze inwoners dat vaccineren in hun eigen gemeente kan. Door de centrale ligging is het goed bereikbaar. Ook voor inwoners van omliggende gemeenten. Bovendien is er voldoende parkeergelegenheid rondom de vaccinatielocatie aanwezig."
Gisteren werd bekend dat er ook in Driebergen een vaccinatielocatie komt.

Alle priklocaties op een rij

In Houten, Utrecht en Amersfoort kunnen mensen zich na een oproep laten vaccineren tegen het coronavirus. In Veenendaal wordt de locatie waarschijnlijk begin maart geopend. Klik de locaties aan voor meer informatie.

Snel weer uit eten? Wel als het aan Utrecht ligt

Het leek even heel hoopvol nieuws voor wie de horeca zo gemist heeft. Utrecht wil als proef drie restaurants heropenen om te kijken onder welke voorwaarden de horeca weer coronaveilig open kan.
In het plan van de gemeente, Koninklijke Horeca Nederland en GGD wordt gedacht aan een experiment met drie verschillende horecavormen. Een restaurant met alleen zitplaatsen, een restaurant met ook een bar en een fastfoodrestaurant.
Utrecht restaurants heropenen
Maar in Den Haag zijn ze niet enthousiast. "Onnodig", zegt het ministerie van Economische Zaken over het Utrechtse idee. "We hebben al een heel goed beeld van wat er nodig is en welk gedrag mensen hebben in restaurants." De kans lijkt daardoor klein dat er groen licht komt voor de proef.

Burgemeester Dijksma wil 'perspectief' bieden

Het college van Utrecht hoopte met de horecaproef voor 'lichtpuntjes' te zorgen in deze donkere dagen en mensen perspectief te bieden. Want de coronacrisis valt veel mensen zwaar.
Uit een flitspeiling van de gemeente blijkt dat 37 procent van de inwoners zich zorgen maakt over hun inkomen. De provincie Utrecht heeft onderzoek gedaan onder ondernemers, één op de tien denkt mogelijk failliet te gaan.
Naast de mensen financieel perspectief bieden, wil de gemeente ook eenzaamheid en gezondheidsverschillen aanpassen. Daarnaast moet er meer oog komen voor jongeren in de coronacrisis, schreef burgemeester Dijksma in een brief aan de raad.

Vijfheerenlanden wil ook aandacht voor jongeren in coronacrisis

150 wethouders hebben een brandbrief naar het kabinet gestuurd met het verzoek om een 'deltaplan jeugd' op te tuigen. "De jeugd voelt nu al bijna een jaar de belemmering in hun jonge leven, hun welzijn, groei en ontwikkeling. Het is nu tijd om daar iets aan te doen", schrijven de wethouders.
Van de gemeente Vijheerenlanden ondertekende wethouder Tirtsa Kamstra de brief. "We vragen het Kabinet om aandacht en perspectief voor de jeugd tijdens deze aanhoudende pandemie", aldus de gemeente op Twitter.

Coronatestbus van de GGD gaat weer op pad

De coronatestbus van de GGD rijdt weer. Aanstaande vrijdag staat de bus in IJsselstein, mensen kunnen zich daar laten testen op corona. In de eerste week van februari werd de bus ook al ingezet in IJsselstein. Landelijk zijn er tien coronatestbussen die al op verschillende plekken in onze provincie zijn gebruikt.

335 nieuwe besmettingen in de provincie

De afgelopen dag zijn er in onze provincie 335 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Er zijn de afgelopen 24 uur zeven mensen in het ziekenhuis opgenomen en 21 overledenen gemeld.
Het is lastig om de besmettingscijfers te duiden, omdat er door het winterweer veel teststraten gesloten waren aan het begin van de week. Er zijn testafspraken verzet en minder tests afgenomen.
Gisteren werden er 265 nieuwe besmettingen gemeld. Er waren toen vier ziekenhuisopnames die met het virus te maken hadden en drie mensen overleden door het virus.
Op de kaart is te zien dat Bunschoten weer donkerrood kleurt door het aantal besmettingen. Dat komt omdat daar momenteel veel meer test wordt, door een pilot. Op initiatief van de regering wil Bunschoten alle inwoners testen, ook mensen zonder klachten, om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus. Daarnaast wil de GGD weten of het testen van duizenden mensen de besmettingscijfers laat dalen.

Vakantiebeurs helemaal online dit jaar

De vakantiebeurs, die normaal gesproken in de Jaarsbeurs in Utrecht plaatsvindt, is dit jaar online. Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om een fysieke beurs te houden.
"Het coronavirus heeft de wereld, en zeker ook de reissector, nog teveel in zijn greep. Hierdoor is het niet mogelijk om begin april het ruime aanbod van nationale en internationale touroperators, landenbureaus en reisorganisaties fysiek samen te brengen", aldus de organisatie.

50-PLUS wil zorgmedewerkers op Valentijnsdag bedanken

Het applaus voor zorgmedewerkers lijkt af te zwakken, vindt de 50PLUS partij. Daarom willen ze zorgmedewerkers op Valentijnsdag in het zonnetje zetten. Ze vragen aan iedereen om een filmpje door te sturen naar iemand die in de zorg werkt. Een familielid, vriend, kennis of buurman bijvoorbeeld.
"We willen graag dat alle medewerkers in ziekenhuizen, de thuiszorg en de verpleeghuizen weten dat we aan ze denken en hun werk heel erg waarderen", zegt lijsttrekker Liane de Haan. "Zonder hun liefdevolle zorg en aandacht was deze coronacrisis voor veel mensen nog zwaarder dan hij al is."

Vaker videobellen door corona

Door corona wordt er steeds meer gebruik gemaakt van videobeldiensten. Dat meldt marktonderzoeker Telecompaper. Drie miljoen Nederlanders gebruikten het laatste kwartaal van vorig jaar elke dag de videobel-optie van Whatsapp.
Niet alleen via Whatsapp werd meer gebeld, maar ook via Facetime, Google Hangouts en Viber. Er wordt ook zo'n vier tot acht minuten langer gevideobeld in coronatijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.