Energiearmoede: Mechteld heeft het koud, maar geen geld om de kachel op te stoken

STICHTSE VECHT - Lekker de cv opstoken bij deze barre temperaturen, voor veel mensen is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Volgens cijfers van het CBS hebben zo'n half miljoen mensen moeite met het betalen van de energierekening. Zij gebruiken de verwarming en de wasmachine liever niet om een hoge rekening te voorkomen.
"Ik heb geen condensdroger, verwarming zo min mogelijk aan en zo laag mogelijk. Heet water zo min mogelijk, deuren dicht. Alles wat mogelijk is om te besparen." Mechteld Sterk uit Maarssenbroek somt op wat ze allemaal doet om de kosten voor energie te drukken. Op deze manier redt ze het financieel allemaal net, maar veel van haar mede-flatgenoten staan wél rood aan het eind van de maand. Ze zitten met hoge rekeningen voor gas, water en licht. "Dan heb je het dus over 500 euro voor een appartementje van 90 m2."
Veel mensen hebben te kampen met energiearmoede
Mede omdat de flat waar Mechteld woont slecht is geïsoleerd, is de energierekening ook hoger. En mensen met een krappe beurs komen dan in de problemen. Ze kunnen soms basisbehoeften als eten en drinken nauwelijks betalen. Hoeveel mensen hier mee te kampen in Stichtse Vecht, wil de PvdA in die gemeente nu uitgezocht hebben. De partij heeft vragen daarover gesteld aan het college.
"De prognose is dat we het over een paar jaar hebben over 1,5 miljoen mensen die in energiearmoede leven", vertelt PvdA-raadslid Sophia Jeddaoui. "Om hoeveel huishoudens gaat het in Stichtse Vecht? Dat willen we weten. We willen zorgen dat mensen ondersteund worden als ze schulden hebben. Er zijn regelingen bij de gemeente waar mensen gebruik van kunnen maken."
Een steuntje in de rug om de energierekening te betalen, voor Mechteld zou dat een uitkomst zijn. "Dat zou heel welkom zijn. Dan kan ik tenminste een beetje normaler leven, in plaats van heel erg beknibbelen. In de tussentijd hoopt ze dat de flat waarin ze woont verduurzaamd wordt, en dat de temperaturen weer wat gaan stijgen. "Voor de energierekening wens ik wel wat warmer weer ja."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.