Ministerie: plannen voor restaurantpilot Utrecht 'prematuur' en 'overbodig'

UTRECHT - Het plan om in Utrecht een aantal restaurants te heropenen bij wijze van proef lijkt voorlopig weinig kans van slagen te hebben. Juridisch is de pilot op dit moment onhaalbaar en het ministerie van Economische Zaken (EZK) zet vraagtekens bij het nut van de proef. EZK is wel blij met het initiatief met de gemeente, bij een test met 'natte horeca' zoals cafés komt Utrecht wel aan bod.
De gemeente Utrecht, de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD wilden drie soorten restaurants openen om te kijken op welke manier dat het veiligst kan. Maar op dit moment is dat niet mogelijk, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. "Daar moet een juridische grondslag voor vastgelegd worden in een ministeriële regeling. Op dit moment is dat er nog niet."
Utrecht wil restaurants heropenen.
De woordvoerder sluit niet uit dat die mogelijkheid er in de toekomst wel ruimte voor is. Ze benadrukt verder dat zoiets altijd in overleg gaat met meerdere ministeries, experts en belanghebbenden. Bovendien moeten de epidemiologische ontwikkelingen gunstig zijn.

'We hebben al een goed beeld van restaurants'

In de routekaart richting de volledige heropening van de samenleving is bovendien al rekening gehouden met de aparte status van restaurants. De overheid maakt hierbij onderscheid tussen 'natte horeca', waar drinken centraal staat zoals cafés, bars en discotheken, en 'droge horeca', waar eten centraal staat en mensen een vaste zitplek hebben.
"We hebben al een heel goed beeld van wat er nodig is en welk gedrag mensen hebben in restaurants", laat het ministerie van Economische Zaken (EZK) weten. "Dat is ook apart opgenomen in de routekaart." Restaurants mogen als dat mogelijk is als eerste weer open, daarna volgt de rest van de horeca. "Het is niet nodig om dat te testen, want je weet al wat er gaat gebeuren."
Onderzoek naar de mogelijkheden en valkuilen in de 'natte horeca' is nog wel nodig. De overheid zit nu in de planfase van dat onderzoek. Op termijn is daar wel een pilotfase nodig, aldus EZK.
De gemeente laat weten vanmiddag overleg te hebben gevoerd met de staatssecretaris van Economische Zaken. "We hebben afgesproken gezamenlijk op te trekken in het initiatief van Koninklijke Horeca Nederland en de Horeca Alliantie voor een fieldlab met cafés (zogenaamde natte horeca). Voordat cafés open kunnen is namelijk nog onderzoek nodig. Daar heb je uitdagingen omdat mensen bijvoorbeeld staan in plaats van zitten. Laat deze pilot vooral ook een hulpmiddel voor de rest van Nederland zijn. De staatssecretaris geeft aan dat een pilot met restaurants, de zogenaamde droge horeca, voor haar niet nodig is en het kabinet vindt dat die restaurants, zo snel als de epidemiologische toestand het toelaat, weer open kunnen. Het vanochtend gecommuniceerde plan biedt wel de optie aan restaurants om in lockdown verantwoord open te kunnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.