Datalek bij gemeente Stichtse Vecht; tijdelijk geen nieuwsbrieven meer

© Google Streetview
STICHTSE VECHT - Bij de gemeente Stichtse Vecht is een datalek ontdekt. Een inwoner die zich probeerde aan te melden voor de gemeentelijke nieuwsbrief, kreeg toegang tot het systeem en zag de e-mailadressen van andere abonnees.
Het incident gebeurde vorige week al. Na het ontdekken van het lek nam de inwoner contact op met de gemeente. De leverancier van het systeem nam daarna maatregelen, maar het probleem is nog altijd niet opgelost, laat de gemeente vandaag weten in een mail aan de abonnees. "We vinden het op dit moment niet veilig genoeg om nieuwsbrieven via dit systeem te verzenden. Daarom hebben we het systeem uitgezet", schrijft de gemeente.
In een eerdere nieuwsbrief liet de gemeente Stichtse Vecht weten dat de 'technische onvolkomenheid' niet eerder heeft plaatsgevonden en dat er bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding is gedaan.
Het is niet de eerste keer dat de gemeente Stichtse Vecht blundert met persoonsgegevens. Sinds 2017 waren persoonsgegevens van een groep inwoners twee jaar lang openbaar toegankelijk. De gegevens stonden toen op GitHub, een populaire website waarop software geplaatst kan worden. Het ging toen om een 'menselijke misser'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.