Winkel van Terre des Hommes in zwaar weer

Terre des Hommes aan de Amsterdamsestraatweg.
Terre des Hommes aan de Amsterdamsestraatweg. © Google Streetview
UTRECHT - De Utrechtse winkel van vrijwilligersorganisatie Terre des Hommes heeft het moeilijk: er is geen omzet vanwege corona. Daarnaast komen de vrijwilligers en hun nering niet in aanmerking voor allerlei steunmaatregelen van de landelijke overheid. De PvdA en GroenLinks riepen daarom wethouder Klaas Verschuure op om een helpende hand te bieden.
De winkel aan de Amsterdamsestraatweg is volgens Melody Deldjou Fard (GroenLinks) waardevol voor de stad: "Het gaat om een winkel met een maatschappelijke inborst: er worden door vrijwilligers gedoneerde goederen verkocht. Bewoners met een kleine portemonnee kunnen in deze winkel voor een schappelijk bedrag kleding, cadeautjes of huisbenodigdheden van goede kwaliteit kopen." Volgens haar steekt de gemeente wel een helpende hand toe aan kleine culturele instellingen die buiten de boot vallen en zou dat ook moeten gelden voor winkels als van Terre de Hommes.

Maatwerkteam

Wethouder Verschuure (D66) vindt de situatie voor de winkel heel vervelend. Hij erkent de maatschappelijke functie. Volgens de wethouder is er een gemeentelijk 'maatwerkteam' dat al contact heeft gehad met Terre des Hommes. Daaruit bleek dat vooral de huur een probleem is. Wel benadrukte hij dat Terre des Hommes een landelijke organisatie is met 43 vestigingen in den lande. "Het probleem is dus breder dan alleen Utrecht." Toch zegt hij toe om nogmaals te kijken of de gemeente wat kan doen voor deze specifieke winkel.
In het vervolg van het debat vroegen andere partijen ook aandacht voor andere moeilijke situaties. Zo brak de ChristenUnie een lans voor vrijwilligersorganisaties in het algemeen. De VVD vroeg aandacht voor startende ondernemers, die vaak ook tussen wal en schip vallen. Verschuure hield zich op de vlakte over wat hij daadwerkelijk kan doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.