Geen concrete gemeentelijk hulp voor slachtoffers brand CAB-gebouw

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - De gemeente Utrecht staat niet te springen om getroffen ondernemers van de grote brand in het CAB-gebouw te hulp te schieten. Dat bleek tijdens het wekelijkse vragenuur. Daarin vroegen drie linkse partijen aandacht voor het lot van de gedupeerde ondernemers.
Precies een maand geleden brak er brand uit in het monumentale bedrijfsverzamelgebouw. Daar zijn veel deels alternatieve bedrijfjes gevestigd zoals het Filmcafé, Oproer Brouwerij en de Sportbox. Die bedrijven hadden het al lastig vanwege de coronamaatregelen. De brand zou voor hen wel eens de genadeklap kunnen betekenen.

Brandschade

Wethouder Klaas Verschuure (D66) benadrukte dat de getroffen ondernemers in eerste instantie met hun verzekeringsmaatschappij rond de tafel moeten om de schade financieel af te wikkelen. Coronapakketten zijn niet bedoeld voor het oplossen van brandschade. Wel zei hij toe dat hij de hulpvraag binnen de ambtelijke organisatie wil stroomlijnen; maar één contactpersoon voor de ondernemers was op dat gebied net weer een stap te ver.
Het CAB-gebouw is onderdeel van de nieuwe wijk Cartesiusdriehoek. Het gebouw krijgt deels een andere bestemming. Het is een monumentaal pand dat in 2022 waarschijnlijk grootschalig gerenoveerd zal worden. Daarna is niet voor iedereen een plekje. Verschuure: "Het is goed om te vermelden dat een aantal van deze ondernemers al op zoek was of moest naar vervangende huisvesting omdat zij niet kunnen blijven na de herontwikkeling."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.