'Nauwelijks nog klachten over Samen Veilig in Nieuwegein'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Bij de gemeente Nieuwegein komen nog nauwelijks klachten binnen over Samen Veilig Midden Nederland. Dat zei wethouder Jan Kuiper (CDA) van Jeugd en Onderwijs vanavond. Hij reageerde daarmee op vragen van de PvdA uit de Nieuwegeinse gemeenteraad.
Raadslid Emiel Holtermann uitte met die vragen zijn zorgen over het functioneren van het bedrijf dat onder andere jeugdbescherming aanbiedt en het meldpunt Veilig Thuis exploiteert. Holtermann baseerde zich op een inwoner van de gemeente die de moeite nam zijn ervaringen met Samen Veilig te delen met de raad: "Hij schetste een somber beeld over de uitvoering van werkzaamheden door Samen Veilig Midden-Nederland. Zo wees hij er bijvoorbeeld op dat bij beslissingen steeds teruggegrepen wordt op oude rapporten van derden in het dossier die niet geactualiseerd zijn."

Veranderagenda

Het raadslid maakt zich grote zorgen. Volgens de sociaaldemocraten is dat dezelfde kritiek die twee jaar geleden ook te horen was in diverse gemeentes in de provincie. Naar aanleiding van die kritiek voerde Samen Veilig een zogenoemde veranderagenda in. Holtermann wilde van de wethouder weten of de veranderingen wel de goede kant op gaan. Hij vreest dat er niet veel is veranderd bij Samen Veilig.
Samen Veilig doet zijn werk bijna altijd naar eer en geweten
Jan Kuiper (CDA) wethouder jeugd
Wethouder Kuiper gaf vervolgens een antwoord dat veel lijkt op het antwoord dat andere wethouders hebben gegeven zodra het over Samen Veilig gaat. "Samen Veilig doet zijn werk bijna altijd naar eer en geweten. Dat doen ze bijna altijd in overleg met gedragsdeskundigen." De wethouder benadrukt dat het bijna altijd gaat om complexe gevallen. Kuiper zegt geschrokken te zijn van het verhaal van de inspreker: "Het raakt me."

Klachten

De wethouder ging verder in op de veranderingen die Samen Veilig doorgevoerd zegt te hebben, zoals een app waarmee cliënten direct kunnen aangeven of ze tevreden zijn over het werk van het bedrijf. Ook zijn er inmiddels cliënt-ambassadeurs en heeft het bedrijf een transparantere houding, aldus Kuiper.
Ook meldt de wethouder dat er twee jaar geleden veel klachten binnenkwamen bij de gemeente. "We hebben een periode gehad hier in Nieuwegein dat er veel klachten waren. Die hebben we in de klanten-arena met onder andere cliënten en Samen Veilig besproken. En daarna is het om ons heen wel enigszins rustig geworden."
Tenslotte nodigde Kuiper het PvdA-raadslid uit voor een werkbezoek bij Samen Veilig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.