Henschotermeer open voor schaatsers, verkeersmaatregelen Botshol en kranten komen later

PROVINCIE UTRECHT - Utrecht is nog altijd in de ban van het winterweer. Maar waar kunnen we schaatsen, of waar is het juist onveilig om het ijs op te gaan? In dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen. Ook vind je hier welke ijsbanen in de provincie Utrecht open zijn.
Belangrijkste winternieuws:

- Het is druk op het ijs, gemeenten roepen op om weg te blijven van o.a. Loosdrechtse Plassen en Botshol
- Gemeente Stichtse Vecht heeft toegangswegen naar Maarsseveense Plassen en Loosdrechtse plassen gesloten in verband met overlast, blijven het hele weekend dicht
- Het treinverkeer komt op gang, vandaag rijden vooral nog Sprinters en mondjesmaat Intercity's
- Volkskrant, AD en Trouw zijn dit weekend mogelijk later dan gebruikelijk, laat uitgever DPG Media weten

Dit liveblog is gesloten, morgen is er weer een nieuwe.

21.42 uur Henschotermeer gaat open: ticketsite ligt eruit

Het ijs op het Henschotermeer is mooi, glad, en het belangrijkste van allemaal: dik genoeg om dit weekend op te schaatsen. En dus is de ijsbaan bij Woudenberg geopend voor schaatsers. Dat er daar genoeg van zijn, werd kort na de bekendmaking van de opening wel duidelijk. De ticketsite klapte er vrijwel meteen uit.
Want niet iedereen is dit weekend welkom om op het Henschotermeer een paar rondjes te komen rijden. Vanwege de coronamaatregelen heeft de uitbater met de gemeente Woudenberg afgesproken de toegang te beperken, en mogen alleen mensen met een kaartje langskomen. "Het is uitsluitend toegestaan om als huishouden of met maximaal twee personen het Henschotermeer te bezoeken", aldus de gemeente. "Daarbij moet worden voorkomen dat er enige groepsvorming ontstaat."
Geïnteresseerden zijn er desalniettemin genoeg. Toen vanavond na dagen wachten de kaartverkoop startte, lag de website waarop kaartjes gekocht konden worden binnen korte tijd plat. Waarschijnlijk vanwege het grote aantal bezoekers op de site. Er zullen dus de nodige teleurgestelde schaatsers achterblijven: de uitbater denkt dat er alleen zaterdag en zondag geschaatst kan worden, en dat de ijspret maandag weer voorbij is.

20.30 uur De Ronde Venen sluit dit weekend wegen rond Botshol

Ook De Ronde Venen grijpt in om ongewenste drukte in de buurt van schaatslocaties te voorkomen. De wegen rondom het natuurgebied Botshol tussen Abcoude en Vinkeveen zijn dit weekend verboden gebied voor auto's en motoren.
Vrijdag hadden ambulances door de drukte moeite het schaatsgebied in Botshol te bereiken om een paar gewonde schaatsers te helpen.
De gemeente Stichtse Vecht besloot vandaag De Molenpolder af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Dat gebeurde volgens burgemeester Reinders na onacceptabel gedrag van recreanten.

17.25 uur Schaatser haalt nat pak

Dat schaatsen niet zonder gevaar is, bewijst een filmpje dat de redactie bereikte met in de hoofdrol schaatser Maurice. Die zakte door het ijs.
In het filmpje vertelt hij lachend over zijn avontuur: "Mijn schaats is nat, mijn sok, en mijn broek. Oh ja, en mijn shirt tot aan mijn oksel. Maar verder gaat het wel!"
Schaatser haalde nat pak
De schaatser was gelukkig niet alleen. Ook de vrouw die het filmpje maakte, was zo te horen de dupe. "Ik zat er tot net onder mijn beha in. Maar voor de rest is alles droog!"

16.52 uur Noodverordening dreigt voor Molenpolder

Het is volgens de burgemeester nog altijd te druk op de Maarsseveense Plassen. Eerder vandaag werden de toegangswegen afgesloten voor auto's, om de drukte te beperken. Maar als dat niet helpt, volgen strengere maatregelen, zegt de burgemeester.
Veel schaatsliefhebbers grepen vandaag hun kans om te genieten van het natuurijs.
Te veel schaatsliefhebbers op Maarsseveense Plassen, gemeente grijpt in

16.45 uur Druk op het ijs

Ook in Rhenen wordt volop geschaatst.

16.19 uur Schaatsfoto's uit Utrecht, Woerden en Montfoort

De schaatsfoto's blijven maar binnenkomen bij de redactie van RTV Utrecht. En dat is genieten. Ook al is het schaatsplezier niet overal even groot. Want terwijl het op de Utrechtse Singel huilen met de pet was voor de liefhebber van mooi ijs, was het in Woerden en Montfoort juist genieten...
Een bierflesje op een dun laagje ijs in de Singel
Een bierflesje op een dun laagje ijs in de Singel © Marc van Rossum du Chattel
Nauwelijks ijs op de Singel in Utrecht
Nauwelijks ijs op de Singel in Utrecht © Marc van Rossum du Chattel
Pirouette op het ijs (of bijna dan) in Woerden
Pirouette op het ijs (of bijna dan) in Woerden © Marc van Rossum du Chattel
Schaatsers in Woerden
Schaatsers in Woerden © Marc van Rossum du Chattel

15.01 uur IJs op Utrechtse grachten zo'n 6 centimeter

Door de strenge vorst in de nacht van donderdag op vrijdag is het natuurijs in heel het land verder aangegroeid.
Gemiddeld heeft het ijs momenteel een dikte van 9 centimeter bereikt en komend weekend komt dat uit op 10 tot 15 centimeter, voorspelt Weer.nl. Maar het ijs blijft onbetrouwbaar.
Op de Utrechtse grachten is de ijslaag zo'n 6 centimeter dik. De komende nachten moet het opnieuw flink gaan vriezen om het ijs genoeg te laten groeien om er met grote groepen mensen op te kunnen schaatsen.
Dit weekend rekent Weer.nl op een ijslaag van 8 centimeter

13.54 uur Nieuwegein heeft een ijsbaan

Vanaf nu kan in Nieuwegein geschaatst worden in park Oudegein. De ijsbaan is voor kinderen tot en met 17 jaar. Een voorwaarde: de kinderen moeten zelfstandig kunnen schaatsen.
De gemeente heeft ook nog een tip: zorg dat je warm aangekleed bent met handschoenen en een muts. "Dit beschermt tegen de kou, maar ook bij het vallen."
Op de kaart hieronder zie je een overzicht van alle ijsbanen in de regio.

12.42 uur Und Jetzt Kommen Die Kanonen

De skibaan in Nieuwegein zet grof geschut in. Met een sneeuwkanon probeert Skipiste Nieuwegein de borstelbaan een sneeuw-upgrade te geven.
Verslaggever Annemarie de Wit bezocht afgelopen week de piste toen er net een laag natuurlijke poedersneeuw op was gevallen.
Drukte bij Skipiste Nieuwegein

12.28 uur Weekendkranten mogelijk later

Even rustig wakker worden met een kopje koffie, croissantje en een krantje. Een ideale start van het weekend. Nou, mooi niet! De ochtendkranten van DPG media zijn mogelijk dit weekend wat later dan gebruikelijk en dat komt door het winterweer.
Volkskrant, AD en Trouw vallen onder de paraplu van DPG Media. De directie en hoofdredacties schrijven: "Hoewel we er alles aan doen om de krant te bezorgen, valt niet uit te sluiten dat we ook dit weekeinde voor een grote opgave komen te staan. Daarom vragen wij u er rekening mee te houden dat de krant zaterdag later kan worden bezorgd dan u gewend bent. Onze excuses hiervoor."

11.55 uur Ook Botshol te druk

Het wordt een eentonig liveblog: maar ook natuurgebied Botshol is te druk. Gemeente De Ronde Venen roept schaatsers op om niet langs te komen. Aan weerszijde van de toegangsweg staan auto's geparkeerd. "Het is te druk", laat de gemeente weten.

11.43 uur Loosdrechtse Plassen onbereikbaar met de auto

Ook de gemeente Wijdemeren heeft de toegangswegen richting de Loosdrechtse Plassen afgesloten in verband met de drukte. Eerder sloot buurgemeente Stichtse Vecht de wegen al. Daardoor waren de plassen vanuit de richting Utrecht al zo goed als onbereikbaar.
Nu de Noord-Hollandse gemeente ook de wegen afsluit, zijn de wateren van de Loosdrechtse Plassen niet meer te bereiken met de de auto. Omwonenden kunnen nog wel de weg op.

11.35 uur Aangepaste dienstregeling voor tram

Het openbaar vervoer is op de meeste plekken weer op gang gekomen. Op het trein- en tramspoor gebeurt dat nog niet op volle kracht. De NS zet vandaag nog voornamelijk Sprinters in, intercity's rijden nog een aangepaste dienstregeling. De Utrechtse tramlijn 60 rijdt ook nog een aangepaste dienstregeling.

11.03 uur Vanochtend vroeg al druk op het ijs

Verslaggever Robert-Jan Booij was vanochtend vroeg al op het ijs te vinden. Het nieuws dat de toegangswegen gesloten zouden worden sijpelde al langzaam door. Op het ijs waren toen al genoeg vroege vogels te vinden.

10.51 uur Ook De Strook afgesloten

Gemeente Stichtse Vecht heeft ook De Strook afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vanochtend maakte de gemeente bekend het gebied rond de Molenpolder af te sluiten voor auto's en andere motorvoertuigen. Nu is ook De Strook bij de Loosdrechtse Plassen dicht voor gemotoriseerd verkeer.

10.35 uur Loosdrechtse Plassen te druk

De gemeente Wijdemeren roept op om niet meer naar de Loosdrechtse plassen te komen, het is te druk. Vanuit de richting Utrecht zijn de plassen moeilijk te bereiken omdat buurgemeente Stichtse Vecht toegangswegen heeft afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Ook bij Maarsseveen is het druk, ondanks een verbod voor automobilisten. Veel schaatsers komen gewoon op de fiets.
Oer-Hollandse taferelen bij een molen in Montfoort
Oer-Hollandse taferelen bij een molen in Montfoort © RTV Utrecht

08.43 uur Molenpolder afgesloten

De gemeente Stichtse Vecht heeft besloten de Molenpolder af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Daardoor zijn de Maarsseveense Plassen niet te bereiken voor schaatsers die met de auto komen. Aanleiding is de drukte van de afgelopen dagen.
De gemeente stelde al éénrichtingsverkeer in om de parkeerdrukte te spreiden ook werden er verkeersregelaars en mobiele tekstkarren ingezet. "Desondanks zijn de maatregelen op verschillende momenten overtreden", schrijft de gemeente in een Raadsinformatiebrief.

07.46 uur Eindelijk weer strenge vorst

Voor het eerst deze winter was het vannacht kouder dan -10 graden. Dat betekent dat er officieel 'strenge vorst' is. Dat meldt Weer.nl.
In De Bilt was het vlak na middernacht kouder van -10. Het was voor het eerst sinds 25 januari 2013 dat het zo koud was. Een record: zo lang duurde een periode zonder strenge vorst eerder nooit.
In de vorige eeuw kwam het slechts twee keer voor dat het drie winters op rij geen strenge vorst werd gemeten. Aan het begin van deze eeuw werd dat record al twee keer geëvenaard, na 2013 waren er zelfs zeven winters op rij zonder strenge vorst in De Bilt.
Halverwege de vorige eeuw waren er in De Bilt gemiddeld vijf dagen met strenge vorst, in het huidige klimaat is het gemiddelde afgenomen tot één dag per jaar.

06.24 uur Code geel: glad op de weg

Het KNMI waarschuwt voor gladheid op lokale wegen en zeer koude gevoelstemperaturen. Het weerinstituut geeft daarom code geel af. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt om goed op te letten als je de weg op gaat, net als de afgelopen dagen.

06.15 uur Deze ijsbanen zijn open

Weten waar je het ijs op kan? Kijk dan op onze kaart.

06.00 uur Iglo siert de Hof in Amersfoort

Het is het gesprek van de dag in de binnenstad van Amersfoort: de iglo op de Hof. Winkeliers, inwoners en kinderen maakten het bouwwerk afgelopen zondag en sindsdien trekt het veel bekijks. Ook de bouwers krijgen veel positieve reacties.
Maar de gemeente was er niet blij mee: door het sneeuwhuisje zou er te weinig ruimte zijn voor de weekmarkt op de Hof. De iglo moest daarom weg. Maar dan kwam zoveel kritiek op dat de gemeente nu met een compromis komt: hij mag nog één dagje blijven. RTV Utrecht nam gisteren daarom een kijkje:
De iglo op de Hof in Amersfoort

05.45 uur Niet doorgaan NK marathon op natuurijs 'zware teleurstelling'

Schaatsbond KNSB noemt het een zware teleurstelling dat het NK marathon op natuurijs niet doorgaat. Het kabinet en het Veiligheidsberaad geven er geen toestemming voor. Vanwege de druk op de zorg en de politie is het nu niet mogelijk is om een 'coronaproof' evenement te organiseren, was donderdagavond de conclusie van het kabinet na overleg met het Veiligheidsberaad.
Vooral voor de schaatsers vindt de bond het jammer. Er was al van alles in het werk gesteld om een NK op natuurijs te houden. Een groep van bijna 150 marathonschaatsers werd preventief getest op het coronavirus om daarna in een bubbel te gaan.

05.30 uur Sommige intercity's gaan weer rijden

Vanaf vandaag rijden er weer meer Intercity's door Nederland, maar nog steeds hanteert de NS een aangepaste dienstregeling. Ook de internationale treinen gaan vandaag weer rijden en op alle trajecten worden Sprinters ingezet.
De NS roept mensen op om vanwege de coronaregels alleen te reizen als het noodzakelijk is zodat het niet te druk wordt in de trein. Eerder meldde reizigersvereniging Rover dat volle bussen en treinen door het winterweer onveilig voelen, vanwege het coronavirus. Verder laat de NS weten dat continu wordt gewerkt aan het sneeuw- en ijsvrij maken en houden van het spoor. Het treinverkeer is door het winterse weer sinds afgelopen weekeinde ontregeld.

05.00 uur Winterblog van donderdag gemist?

Het winterse nieuws van donderdag gemist? Lees het winterblog hier terug!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.