RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stichtse Vecht dreigt met noodverordening: 'Schaatskoorts tegen de gekte aan'


STICHTSE VECHT - Burgemeester Reinders van Stichtse Vecht dreigt met de inzet van een noodverordening als het niet minder druk wordt in schaatsgebied De Molenpolder. In een interview met RTV Utrecht laat hij weten niet blij te zijn met de manier waarop schaatsers verkeers- en coronamaatregelen negeren en boa's en verkeersregelaars agressief behandelen.

De gemeente Stichtse Vecht besloot vandaag De Molenpolder af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Dat gebeurde volgens burgemeester Reinders na onacceptabel gedrag van recreanten. "Mensen zijn soms echt onheus richting de boa's en verkeersregelaars. Die worden behoorlijk onder druk gezet. Mensen doen zelfs pogingen om de verkeersregelaars aan de kant te rijden met de auto. Dat kunnen we niet tolereren en dan worden wegen afgesloten. En dat hebben we vanochtend gedaan voor De Molenpolder."

Door de maatregel zijn de Maarsseveense Plassen niet te bereiken voor schaatsers die met de auto komen. De Strook is nog wel bereikbaar. Het gebied blijft tot en met zondag verboden gebied voor gemotoriseerd verkeer.

Burgemeester: 'maatregelen niet opgevolgd'


Noodverordening
Volgens burgemeester Reinders was het nodig om in te grijpen: "Wat we zien, is dat het op een aantal locaties echt veel te druk is. De veiligheid kan dan niet meer worden gegarandeerd. En we zien dat veel mensen moeite hebben om de coronamaatregelen goed in acht te nemen."

De gemeente is bereid om nog verder te gaan als dat nodig is. Reinders: "Er is sprake van schaatskoorts maar het is wel echt tegen de gekte aan. Dat is niet goed en zeer onverstandig. Het zorgt ook voor openbare orde en veiligheidsproblemen."

Harder ingrijpen blijft dan ook een optie, aldus de burgemeester. "Op die manier kunnen we niet anders dan nog verder gaande maatregelen nemen. Met als gevolg dat gebieden helemaal worden afgesloten. Of dat mensen, als het te druk wordt, aan de hand van bijvoorbeeld een noodverordening de boodschap krijgen: 'Kom hier niet meer. Ga nu naar huis.'"

Lees ook: In ons winterblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingenVerkeersmaatregelen
De gemeente stelde gisteren al ťťnrichtingsverkeer in om de parkeerdrukte te spreiden. Ook werden er verkeersregelaars en mobiele tekstkarren ingezet. "Desondanks zijn de maatregelen op verschillende momenten overtreden", schrijft de gemeente in een Raadsinformatiebrief.

 Bij de Loosdrechtse plassen is het druk. Bij de Loosdrechtse plassen is het druk. | Foto: RTV Utrecht

"Zo is er veelvuldig dubbel geparkeerd, hebben recreanten geweigerd de aanwijzingen van verkeersregelaars op te volgen en zijn buitengewoon opsporingsambtenaren onheus bejegend. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat de doorgang van hulpdiensten is belemmerd en ook dreigde de openbare orde in het geding te komen."

De afsluiting is al ingegaan en geldt ook in het weekend. De gemeente verwacht dan ook een grote toestroom van schaatsrecreanten. "Het doel van deze maatregelen is het voorkomen van gevaarlijke situaties en een belemmering van de doorgang voor hulpdiensten. De maatregelen zijn in nauw overleg met omliggende gemeenten, politie en Veiligheidsregio Utrecht genomen."

Loosdrechtse Plassen ook moeilijk bereikbaar
Door de afsluitingen zijn ook de Loosdrechtse Plassen nagenoeg onbereikbaar vanuit de richting Utrecht. Wie bijvoorbeeld op Plas 5 van de Loosdrechtse Plassen wil schaatsen, moet via Nieuw Loosdrecht rijden. Hoe lang dat nog mogelijk is, valt te bezien. De gemeente Wijdemeren roept op om niet meer te komen.


Jack den Ouden van ijsclub De Vijfde Plas zag het gisteren al druk worden, terwijl het ijs volgens hem nog onbetrouwbaar was. Toch is hij teleurgesteld dat gemeenten toegang tot de recreatiegebieden bemoeilijken. "Als ijsclub zijnde, zijn we natuurlijk al erg druk doende geweest met overheden om te kijken op welke manier we, ook in coronatijd, zouden kunnen opereren."

 Jack den Ouden Jack den Ouden | Foto: RTV Utrecht

"Als ijsclubbestuurders worden wij hier wel een beetje moedeloos van", zegt Den Ouden. "We hebben op allerlei manieren geprobeerd om de fanatieke schaatser te faciliteren. Dat is nog steeds mogelijk, ondanks coronmaatregelen."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -