Opluchting over doorgaan examens, maar ook vraagtekens bij extra onvoldoende

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Over het al dan niet laten doorgaan van de examens was veel te doen. Doordat de scholen in december opnieuw dicht gingen, werd er gesproken over het schrappen van de eindexamens. Demissionair minister Slob (Onderwijs) gaf gisteren duidelijkheid; de centrale examens gaan door. "Een goed besluit", reageert biologieleraar Walter van der Heijdt van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Maar er zijn ook nog veel vragen.
De precieze invulling van hoe die examens in coronatijd eruit gaan zien, moet nog bekend worden. Wel is al duidelijk dat er hoogstwaarschijnlijk een versoepeling komt: : eindexamenkandidaten mogen een extra onvoldoende halen en er komt extra ondersteuning voor leerlingen met achterstanden.
Voor leerlingen is het door laten gaan van de examens een flinke opluchting. "Ik denk dat het het beste is voor de leerlingen om gewoon examen te doen en te laten zien wat ze kunnen. Je werkt naar een eindexamen toe. Geen examen doen, is een rare afsluiting van de schoolperiode", zegt Van der Heijdt.
Dat de leerlingen waarschijnlijk een extra onvoldoende mogen hebben, geeft volgens de biologieleraar rust. "Een aantal leerlingen heeft het gevoel achterstanden te hebben. Of dit ook zo is, durf ik niet te zeggen maar online onderwijs is minder efficiënt dan fysiek onderwijs." Maar er klinkt ook kritiek. Zo vraagt Van der Heijdt zich af of leerlingen met een extra onvoldoende wel goed aan hun vervolgstudie kunnen beginnen.
Als je de examens haalt die je eigenlijk volgens de oude regels niet zou hebben gehaald, hoe goed kun je dan je vervolgopleiding doen?
Walter van der Heijdt
De docent twijfelt of de versoepelingen van de minister noodzakelijk zijn. Leerlingen die er op de school minder goed voorstaan, krijgen namelijk al extra examentraining: "Eindexamenleerlingen mogen gewoon fysiek op school aanwezig zijn. Wel op anderhalf meter afstand waardoor we de groepen over twee lokalen verdelen. Een deel krijgt dus alsnog online les, maar wel op school", legt hij uit.
"Blijven zitten is natuurlijk vervelend. Maar je schoolperiode bereidt je voor op je vervolgstudie. Als je de examens haalt die je eigenlijk volgens de oude regels niet zou hebben gehaald, hoe goed kun je dan je vervolgopleiding doen?", vraagt hij zich af. "Ik denk dat je beter op de middelbare school kan blijven zitten, dan onderuitgaan op het mbo, hbo of de universiteit."
"Maar", vervolgt hij, "als je een vervolgopleiding doet in biologie bijvoorbeeld, dan maakt die extra onvoldoende voor Frans niet zo veel uit. Bovendien heeft het de leerlingen een beetje speling." Vanmiddag maakt Slob na de ministerraad bekend hoe het doorgaan van de examens in coronatijd eruit gaat zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.