Stankmysterie deels opgelost: proef met bodemverbeteraar in Eemnes veroorzaakte penetrante geur

© Caspar Huurdeman
EEMNES - De enorme stanklucht die gistermiddag op veel plekken in de provincie werd geroken, werd onder meer veroorzaakt door een proef van Natuurmonumenten in de polder bij Eemnes. Dat bevestigt Natuurmonumenten.
De Veiligheidsregio Utrecht kreeg gisteren uit talloze gemeentes telefoontjes van mensen die een enorme penetrante lucht roken. "Het lijkt wel een ontplofte varkensmesthoop", zei bijvoorbeeld iemand uit Amersfoort op Twitter. Ook in Soest, Baarn, Den Dolder, Bunschoten, Utrecht en De Bilt werd de stank geroken.
Een woordvoerder van Natuurmonumenten zegt dat er in de Eempolder gras werd uitgereden met daarin een bacterie, een natuurlijke bodemverbeteraar. Dat wordt gebruikt in plaats van mest en moet zorgen voor goede grond. "We doen dit vaker, ook op andere plekken, maar zijn het niet gewend dat het zoveel overlast geeft. Het zal wel met het weer te maken hebben, denken we."

Bokashi

Boswachter Haije Valkema bevestigt dat. "Het gaat om de Japanse techniek 'bokashi' waarmee de bodem wordt verbeterd. Gras wordt op een andere manier verwerkt. Normaal moet het heel wat kilometers over de weg voordat er compost van gemaakt kan worden, maar met deze techniek wordt dat lokaal gedaan", legt hij uit.
De boswachter is verbaasd over de stank. "Het is geen mest en we doen dit ook niet voor het eerst. Ik denk dat de stank te maken heeft met de vrieskou. Het werken met deze techniek zit nog in de proeffase, dus dit is ook weer een leermoment", aldus Valkema.
Volgens Natuurmonumenten werd het werk juist nu gedaan vanwege de kou. "We rijden het nu specifiek uit, juist omdat de grond bevroren is. Normaal kun je er niet rijden omdat de grond te nat is." Volgens Natuurmonumenten is de lucht vervelend, maar niet schadelijk. De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond.
Natuurmonumenten heeft RTV Utrecht vanavond laten weten dat ze van het RIVM heeft begrepen dat zij inmiddels ook onderzoek hebben gedaan. Daaruit blijkt dat niet alle stankklachten te herleiden zijn naar het veld van Natuurmonumenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.