Wat te doen als je door het ijs zakt? 'Ga niet meteen klauteren'

PROVINCIE UTRECHT - "Ga niet alleen schaatsen." Die oproep doet de Reddingsbrigade Utrecht nu de schaatskoorts in de regio naar een hoogtepunt stijgt. Komend weekend wordt grote drukte verwacht op populaire schaatsplekken. Maar het natuurijs is lang niet overal veilig. Wat moet je doen als je in een wak belandt? Een paar belangrijke tips!
De brandweer rukte de afgelopen dagen meerdere keren uit om mensen te redden die door het ijs waren gezakt. "Het is eigenlijk iedere periode met vorst een vast gegeven dat we als brandweer te maken krijgen met incidenten op het ijs", laat de VRU weten. "Als mensen gaan schaatsen hebben we de ervaring dat er dan ook regelmatig ongelukken gebeuren. Een belangrijke reden dat het fout gaat is dat mensen toch te vroeg besluiten het ijs op te gaan."

Niet meteen klauteren

Veel mensen schaatsen bijvoorbeeld op ondergelopen weilanden. Als je dan door het ijs zakt, kun je makkelijk naar de kant komen. Anders is het wanneer je in dieper water terechtkomt. "Dan schrik je; je bent het niet gewend", vertelt Dilejan Adams van de Reddingsbrigade Utrecht. "Je adem stokt en je kunt last krijgen van onderkoeling. Het water is zo'n nul tot min 1 graden."
Hoe klim je uit een wak? Reddingsbrigade Utrecht laat het zien!
Van schrik zullen de meeste mensen volgens Adams meteen op het ijs proberen te klimmen, maar dat is niet slim. "Ga niet meteen klauteren; steeds als je eruit wil klimmen, breekt het dunne ijs af en schiet je weer in het water. Dat kost veel energie en zorgt voor stress." Wat je wel moet doen? "Breek het dunste ijs af tot je bij dikker ijs komt. Probeer er dan op te klimmen."

IJspriemen

Probleem is ook: op het ijs klimmen vanuit een dieper wak is makkelijker gezegd dan gedaan. "Neem daarom ijspriemen mee", tipt Adams. "Die kun je in het ijs steken en geven meer houvast." Vaak zit er ook nog een fluitje bij, zodat je aan de wijde omgeving kunt laten weten dat je hulp nodig hebt.

Neem ook een lijn mee

En als we het dan toch over redmidddelen hebben: neem ook een lijn mee. De Reddingsbrigade maakt gebruik van een reddingsklos, omdat je die makkelijk naar de kant kunt gooien. "Maar een gewoon stuk touw werkt ook", aldus Adams. "Als je dan door het ijs zakt, kun je 'm naar een omstander gooien en die trekt je er vervolgens zo uit."

Niet alleen schaatsen

Al deze tips zijn vooral bedoeld om jezelf, al dan niet met hulp van een toevallige voorbijganger, te kunnen redden. De Reddingsbrigade drukt mensen echter op het hart om vooral niet alleen te gaan schaatsen. "Ga altijd met z'n tweeën", zegt Adams met klem. "Dan kun je elkaar bij nood helpen." Adams raadt schaatsers ook aan het thuisfront vóóraf in te lichten: "Laat weten waar je bent."

'Beter terug dan vooruit'

Tot slot luidt het advies aan schaatsers: bij twijfel beter terug dan vooruit. "Als je aan het schaatsen bent en je merkt dat het niet goed zit, kun je altijd beter teruggaan dan vooruit. Dat geldt ook als de terugweg langer is dan het stuk dat voor je ligt." Adams legt uit: "Over de afgelopen meters weet je hoe het ijs erbij ligt, dan weet je niet over het ijs voor je."
Oh, en één allerlaatste stukje advies: neem droge kleren mee. "Bij noodgevallen zeer welkom." Hier kun je overigens zien waar je veilig kunt schaatsen op natuurijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.