Bevers met longontsteking en eenden met bevroren pootjes: dierenambulance is druk

VIANEN - Het is drukker dan ooit bij de Dierenambulance Vianen en omstreken. Door de winterkou raken veel dieren sneller verzwakt. "We rijden ons suf om alle vastgevroren zwanen en snotterende bevers te redden."
Drukte bij Dierenambulance Vianen en omstreken door de kou
Het was bijna niet meer bij te benen, zegt Ad. Samen met zijn andere collega's van de Dierenambulance Vianen besloot hij de hulp op te schalen. "We werden zo vaak gebeld, dat we maar een extra wagen hebben ingezet. Hoe druk het ook is, we willen gewoon ieder dier kunnen helpen."
Door de kou raken dieren eerder in de problemen, legt hij uit. Ze kunnen bijvoorbeeld minder snel voedsel vinden, of vriezen per ongeluk vast in het water. En dat merkt de Dierenambulance aan de constant rinkelende telefoon. "Afgelopen jaren verliep februari juist best rustig, maar nu maken we soms wel vijf ritten in een uur. Dat gebeurt niet vaak."

Snotneus

De 'vangst' in de ambulance van vandaag: een bever met longontsteking of in ieder geval een zware verkoudheid, eenden met bevroren pootjes en uitgegleden vogels. Medewerker Joram houdt de bever omhoog en wijst naar zijn neus. "Zie je dat koppie? Echt helemaal verkouden. Mogelijk kon de bever geen eten vinden en kreeg hij door het koude weer een snotneus. Dan is het fijn dat iemand zo oplettend was en ons belde."
'Zie je dat koppie? Echt helemaal verkouden'
'Zie je dat koppie? Echt helemaal verkouden' © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Alle opgehaalde dieren worden naar een opvangcentrum in Amsterdam gebracht. In het voorjaar zet de Dierenambulance hen hopelijk - opgelapt en wel - weer terug in hun eigen gebied.

'Niet te lang naar buiten'

Let in deze kou een beetje extra op de dieren om je heen, is het devies van de ambulancemedewerkers. "En vergeet ook je eigen huisdieren niet", zegt Joram. "Laat honden en katten niet te lang naar buiten gaan, maak hondenpootjes goed schoon en smeer ze in met uierzalf. Dat helpt allemaal om onze dierenvrienden veilig door deze koude periode heen te laten komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.