Kappers hopen net als in buurlanden weer te mogen knippen: 'Kaalslag dreigt'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - In België kun je je vanaf morgen weer een frisse boblijn of een pittige coup soleil aan laten meten. Duitsland maakt vanaf 1 maart korte metten met uitgroei en zelfgeknipte pony's. De Nederlandse kappersbond Anko hoopt dat het kabinet hier een voorbeeld aan neemt en ook de Utrechtse herenkapper Cees van Berkel staat te popelen de schaar weer in menig coronacoupe te zetten.
"Ik vind het echt goed nieuws dat ze in onze buurlanden weer bijna aan de slag mogen. Ik krijg tal van telefoontjes van klanten die geknipt willen worden maar ik kan ze echt niet helpen", vertelt Cees. "Er staat een boete op van 4.000 euro dus dat is het me niet waard."

Tussen wal en schip

Volgens de Utrechtse kapper vallen hij en zijn collega's tussen wal en schip wat betreft steunmaatregelen. "Vanaf half december zijn we door de regering ineens op bijstandsniveau gezet terwijl ons bestedingspatroon dat niet is. Ik begin de maand soms op min 2.500 euro. De huur van mijn pand loopt gewoon door. De huurbaas zegt wel dat ik de helft van de huur kan betalen, maar als ik weer open mag, moet ik de andere helft alsnog betalen", aldus Van Berkel.
"Bovendien", vervolgt hij, "krijgen kappers maar 70 procent van het salaris van medewerkers vergoed. Als je dan drie mensen in dienst hebt, moet je elke maand een salaris bijbetalen. Op deze manier krijg je een kaalslag onder de kappers."
"Ik zag vanmorgen dat de Amsterdamse burgemeester Halsema het heeft over versoepelingen voor de jeugd omdat ze wanhopig zijn. Ik keek vanmorgen in de spiegel en zag ook iemand die wanhopig was", besluit Van Berkel.
Het huidige pakket aan coronamaatregelen loopt nog tot 2 maart. Over een versoepeling voor kappers is nog niks bekend. Wel sprak premier Rutte zich bij de NOS uit over het 'klein beetje openen van sectoren'. Zo zou een kapper een beperkt aantal mensen per dag kunnen knippen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.