Geld tegen coronakilo's, examens gaan door en voorlopig nog coronakapsels

© Gerd Altmann, Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - In deze coronatijd is er goed nieuws voor eindexamenkandidaten en mensen met overgewicht, want daarvoor trekt het kabinet de portemonnee. Voor iedereen die het op het ijs te druk vindt is er alternatief vertier de komende dagen: het carnaval wordt in veel Utrechtse dorpen en steden online gevierd. Je leest dit en meer hier in onze dagelijkse rubriek corona vandaag.

Eindexamens: extra onvoldoende toegestaan

De centrale eindexamens gaan dit jaar door. Dat heeft minister Arie Slob van Onderwijs vanmiddag bekendgemaakt. Hij maakt 37 miljoen euro vrij voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Ook mogen leerlingen voor één extra vak een onvoldoende halen.
Omdat leerlingen zich door de coronacrisis minder goed hebben kunnen voorbereiden, kunnen scholen met het geld extra begeleiding geven. Ook komt er een onlineplatform met uitleg van examenstof, recente examens en webinars. Met de vervolgopleiding wordt gekeken wat er eventueel meer nodig is om een leerling een goede start te geven.

Aantal besmettingen in provincie blijft gelijk

De afgelopen dag zijn er in onze provincie 332 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er net zoveel als gisteren. Er zijn de afgelopen 24 uur zeven mensen in het ziekenhuis opgenomen en zeven overledenen gemeld.
In Utrecht (66), Amersfoort (45), Utrechtse Heuvelrug (22) was het aantal nieuwe patiënten absoluut gezien het hoogst. Omgerekend naar inwoneraantal vonden de meeste nieuwe besmettingen plaats in Bunschoten (60), Utrechtse Heuvelrug (44) en Baarn (44).
Het is lastig om de besmettingscijfers deze week te duiden, omdat er door het winterweer veel teststraten gesloten waren aan het begin van de week. Er zijn testafspraken verzet en minder tests afgenomen.

Geld voor jongeren en tegen coronakilo's

Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit om jongeren en kwetsbare groepen door de coronacrisis heen te slepen. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) vanmiddag na de ministerraad. "We hebben ook een welzijnscrisis."
Het geld is bedoeld om jongeren perspectief te bieden en eenzame ouderen te helpen. Ook komt er geld om mensen van hun 'coronakilo's' af te helpen en voor hulp aan dak- en thuislozen, zei de bewindsman.

Wanneer komt er een einde aan coronakapsels?

Utrechtse kappers hopen dat ze, net zoals hun Belgische en Duitse collega's, snel weer kunnen gaan knippen. "Ik vind het echt goed nieuws dat ze in onze buurlanden weer bijna aan de slag mogen. Ik krijg tal van telefoontjes van klanten die geknipt willen worden, maar ik kan ze echt niet helpen", zei kapper Cees van Berkel vanochtend op Radio M Utrecht.
Het huidige pakket aan coronamaatregelen loopt nog tot 2 maart. Over een versoepeling voor kappers is nog niks bekend. Verslaggever Marc van Rossum bewees eerder al dat het knippen van je eigen haar voor veel mensen een te grote uitdaging is. Dus voorlopig zitten we nog vast aan onze coronakapsels.
Verslaggever Marc van Rossum probeert een thuiswerkcoupe uit

Op proef weer naar de kroeg

Utrecht mag van het kabinet een proef doen met het heropenen van cafés, zo maakte staatssecretaris Keijzer vanmiddag bekend. Utrecht wil met de pilot onderzoeken hoe en of dit zonder coronabesmettingen kan. Het is nog wel onduidelijk wanneer het project van start gaat, want het kabinet is "nu aan het uitwerken met deskundigen hoe zo'n fieldlab met cafés eruit gaat zien".
Gisteren vertelden Utrechtse horecaeigenaren RTV Utrecht al dat ze weer zo snel mogelijk aan de slag willen gaan en zo'n proef ze daarbij kan helpen.
Utrechtse horecabazen staan te popelen om de proef te starten

Te veel mensen naar/op het ijs

Het was vandaag weer volop genieten op en langs het Utrechtse ijs. Veel schaatsliefhebbers probeerden te genieten van het winterse weer. Maar dat veroorzaakte een enorme drukte bij onder meer de Loosdrechtse Plassen en Botshol. Op meerdere plekken werden parkeerplaatsen en wegen afgesloten om te voorkomen dat nog meer mensen het ijs zouden opzoeken en dreigt er een noodverordening rondom de Molenpolder.
Ook roepen gemeenten als Bunschoten en Lopik schaatsers op om zich op het ijs aan alle coronamaatregelen te houden, zoals de 1,5 meter afstand. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio's, waarschuwt dat gemeenten het weekend kunnen besluiten om schaatsbanen, meren en vijvers af te sluiten voor schaatsers als het er te druk wordt.

Feestneuzen

Het carnavalsweekend ziet er door de strenge coronamaatregelen totaal anders uit dan normaal. Toch trekken de meeste carnavalsverenigingen alles uit de kast om er toch een feestje van te kunnen maken. Zo is er een carpoolnaise in Driebergen, organiseren de Hooglandse Eemschuumers een minitiatuuroptocht die online te volgen is én viert IJsselstein een online-caranavalsmis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.