RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Schaatsweekend van start, gemeenten houden drukte nauwlettend in de gaten

PROVINCIE UTRECHT - Het is een druk weekend voor schaatsclubs en gemeenten. De verwachting is dat menig schaatsliefhebber vandaag en morgen de ijzers onderbindt voor een rondje. Gemeenten houden de boel scherp in de gaten om te zorgen dat het niet te druk wordt bij de verschillende plassen. De gemeente Stichtse Vecht besloot al de Molenpolder af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. De Ronde Venen deed dit voor de wegen rondom natuurgebied Botshol. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht.

Het was gisteren al prachtig winterweer en dit weekend zal dat niet anders zijn. Er wordt dan ook opnieuw flinke schaatsdrukte verwacht, zeker in de Molenpolder bij de Maarsseveense Plassen. Daar was het de afgelopen dagen al zo druk dat de gemeente moest ingrijpen. Dat begon met de inzet van verkeersregelaars en het instellen van eenrichtingsverkeer.

Mensen doen zelfs pogingen om de verkeersregelaars aan de kant te rijden met de auto."
Burgemeester Ap Reinders

Maar dat was niet genoeg. Schaatsliefhebbers volgden de aanwijzingen niet goed op. En toen mensen door het ijs zakten, konden hulpdiensten er vanwege de vele auto's niet langs. De gemeente besloot daarop helemaal geen auto's meer toe te laten in het gebied en alle toegangswegen af te sluiten.

"Mensen zijn soms echt onheus richting de boa's en verkeersregelaars. Die worden behoorlijk onder druk gezet. Mensen doen zelfs pogingen om de verkeersregelaars aan de kant te rijden met de auto", zegt burgemeester Reinders van Stichtse Vecht. Hij waarschuwt dat als het dit weekend opnieuw te druk wordt, hij zelfs een noodverordening overweegt.

Lees ook: Stichtse Vecht dreigt met noodverordening: 'Schaatskoorts echt tegen de gekte aan'

Ook De Ronde Venen besloot al in te grijpen. De wegen rondom het natuurgebied Botshol tussen Abcoude en Vinkeveen zijn dit weekend verboden gebied voor auto's en motoren. Vrijdag hadden ambulances door de drukte moeite het gebied te bereiken om drie gewonde schaatsers te helpen.


'Kom op de fiets'
Ook andere gemeenten zeggen dat ze zullen ingrijpen als het op plekken te druk wordt. Maar op de meeste plekken is daar nog geen sprake was. Zoals bij het Pluismeer in de gemeente Baarn bijvoorbeeld. "Het Pluismeer heeft geen eigen parkeerterrein en is daardoor sowieso per auto moeilijk bereikbaar. Als het ergens te druk dreigt te worden, kunnen wegen en parkeerplaatsen worden afgesloten", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Bij het Leersumse Veld in de gemeente Utrechtse Heuvelrug werd eerder al een deel van het parkeerterrein afgesloten, maar daar was ijsvorming de oorzaak. "De auto's kwamen niet weg door het ijs op de parkeerplaats", legt Erica Klarenbeek van de gemeente uit. "Maar dat heeft niks met de drukte te maken."

Klarenbeek benadrukt dat de ijspret een leuk verzetje is in deze tijd. "Het ligt niet voor de hand dat we dat onmogelijk gaan maken." Maar de gemeente houdt het verkeer wel in de gaten. "We monitoren de drukte en als het nodig is, grijpen we in."

Bunschoten verwacht geen problemen bij 't Kleine Zeetje. De toegangswegen daar naartoe zijn al gedeeltelijk afgesloten door werkzaamheden. En het gebied is bovendien niet goed bereikbaar door de coronatestpilot in sporthal De Toekomst. "Kom daarom zoveel mogelijk lopend of op de fiets", vraagt de gemeente Bunschoten aan haar inwoners.

Het ijs op het Henschotermeer is mooi, glad, en dik genoeg om dit weekend op te schaatsen. Helaas zijn waren alle kaartjes binnen mum van tijd uitverkocht. Kort na de bekendmaking van de opening klapte de ticketsite er vrijwel meteen uit, door de overweldigende belangstelling. Nu staat daar dat alles uitverkocht is.

Goed nadenken
Vrijwel alle gemeenten doen vooral een beroep op het gezonde verstand. Schaatsen is prima, maar kijk zelf of dat verantwoord kan. "Kom lopend of met de fiets, neem je verantwoordelijkheid en vermijd drukke plekken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan", is het eensgezinde advies.

Bekijk de schaatskaart
Ook veel schaatsclubs verwelkomen dit weekend mensen die de ijzers willen onder binden. Ook zij hebben vanwege corona maatregelen moeten nemen. Zo werken sommige schaatsverenigingen met tijdslots, anderen openen de baan alleen voor leden. Bekijk hier welke schaatsbanen open zijn en of je daar terecht kunt.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -