RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Te dunne ijslaag nekt schaatskroegentocht Oudegracht: 'Alleen de hoop gaf al energie'


PROVINCIE UTRECHT - Helaas, het was zo'n mooi idee: schaatsen op de Oudegracht in Utrecht. Maar het zit er écht niet in. Het ijs is nu zo'n zes centimeter dik en dat is bij lange na niet genoeg om daar met honderden mensen overheen te schaatsen. De geplande schaatskroegentocht gaat daarom niet door.

 Het onbetrouwbare ijs op de Oudegracht. Het onbetrouwbare ijs op de Oudegracht. | Foto: RTV Utrecht / Carmen Nelissen

Dat plan ontstond afgelopen week, vertelt Wes Schreutelkamp van de Rum Club. Hij wilde een Koek en Zopie langs de gracht bij mooi schaatsweer. Maar de ondernemer zag de bui gelijk al hangen: "Dan blijven te veel mensen toch weer voor je zaak hangen en daar krijg je gezeur van. Dus toen dacht ik: mensen moeten op doortocht gaan."

Daarom zette hij een schaatskroegentocht op poten. Uiteindelijk sloten zich daar zestien restaurants en cafés uit de binnenstad bij aan. Deelnemers aan de tocht zouden al schaatsend langs die plekken gaan. Met een strippenkaart konden ze dan overal iets te drinken of te eten halen.

'Ik ga er zelf niet eens op staan nu'
Maar de weersvoorspellingen bleken toch te rooskleurig. Hoewel er temperaturen van ver onder nul werden voorspeld, daalde het kwik onvoldoende om het water in een dikke laag ijs te veranderen. Vooral onder de bruggen is het nog nat.

"Nee, het is lang niet dik genoeg", verzucht Wes. "Het komt niet eens in de buurt! Ik zou er zelf niet eens op gaan staan nu." Hij schrapt de schaatstocht daarom definitief.

 Ben hoopte op een herhaling van 1987. Ben hoopte op een herhaling van 1987. | Foto: RTV Utrecht / Carmen Nelissen

Oudegrachtbewoner Ben Nijssen had wel zin in een rondje op de schaats. Hij woont al decennia in het centrum van Utrecht maar zag de grachten maar een paar keer dichtvriezen. "Ik weet nog goed, in 1986 waren we hier net komen wonen. Die winter daarop konden we zo vanuit onze werfkelder het ijs op stappen." Ben kon toen regelrecht naar de gevangenis aan het Wolvenplein schaatsen, vertelt hij.

In het begin van de week had hij ook nog goede hoop dat het dit jaar weer zou kunnen. "Toen ik zag hoeveel graden onder nul het zou worden, dacht ik: dit móet kunnen. Dan valt het wel tegen wat de temperatuur in de binnenstad doet."

Ben heeft zijn eigen thermometer buiten hangen en hield die nauwgezet in de gaten. Veel kouder dan een graad of -6 werd het de afgelopen nachten niet. En overdag deed de zon zijn werk.

Om de tocht alsnog, in een andere vorm, te laten doorgaan is geen optie, vindt Wes. "Tuurlijk, een gewone wandeling, dat kan. Maar die ijzige trappen de werf op en af is onverstandig. En het ging om de bijzondere gelegenheid."

Ontevreden is Wes overigens niet. "We hebben echt honderden, misschien wel duizenden, enthousiaste reacties gehad. Die hoop gaf mij al genoeg energie om weer wat leuks te organiseren en door te gaan."

Te dunne ijslaag nekt schaatskroegentocht Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -