'Te druk' in Wilhelminapark, politie deelt boetes uit en er wordt geschaatst op de Utrechtse singel

PROVINCIE UTRECHT - Utrecht is dit weekend in de ban van het ijs. Maar waar kunnen we schaatsen, of waar is het juist onveilig om het ijs op te gaan? In dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen. Ook vind je hier welke ijsbanen in de provincie Utrecht open zijn.

18.42 uur Corona voor even vergeten

Nu het weer donker is, is de schaatspret voor vandaag weer voorbij. Het was voor velen een stralende dag, waarbij de coronacrisis soms even ver weg leek. Hoewel op veel plekken voldoende afstand werd gehouden, gebeurde dat niet overal.

17.25 uur Druk in Wilhelminapark

De politie heeft mensen in het Wilhelminapark in Utrecht aangesproken om zoveel mogelijk afstand te blijven houden. Daarbij werd ook opgeroepen om het park te verlaten. Ook in het Griftpark werden mensen aangesproken in verband met de drukte.
Een woordvoerder van de gemeente Utrecht bevestigt dat het erg druk was in de parken en dat bezoekers is gevraagd om de parken te verlaten. Volgens de gemeente gaven veel bezoekers hier gehoor aan.

16.01 uur Utrecht massaal op de schaats: de schaatsdag in beeld

In het Utrechtse Wilhelminapark hadden meer mensen het idee om even te gaan schaatsen. Deze en meer foto's in "De schaatsdag in beeld".
In het Wilhelminapark is het een beetje druk
In het Wilhelminapark is het een beetje druk © RTV Utrecht / Joost van den Berg

14.49 uur Het ijs is glad bij Fort Blauwkapel

14.26 uur Eerst sneeuweendjes, nu valentijnshartjes in Amersfoort

Amersfoort vol met sneeuwhartjes
Amersfoort vol met sneeuwhartjes © Keistadnieuws
Vorig weekend veranderde Amersfoorter Jeroen Somers zijn stad al in een soort Duckstad door honderden eendjes van sneeuw te maken. Nu doet hij het dunnetjes over met valentijnshartjes. Hij maakt de figuren met een mal uit een 3D-printer. "Het werkt perfect", zegt hij.

14.00 uur Complimenten van de burgemeester

Burgemeester Sjoerd Potters reed een rondje door De Bilt en zag dat het goed was.

13.24 uur Jaloersmakend mooi ijs bij Vinkeveen

13.21 uur Schaatsters door het ijs bij Slot Zeist

Op de slotvijver van Slot Zeist zijn twee schaatsters door het ijs gezakt. De zusjes konden op eigen kracht uit het water komen en werden daar opgevangen door de politie. Ze werden met doeken in de auto gezet en kregen jassen te leen van de brandweer.
Brandweerlieden hebben ook nog geprobeerd een mobiele telefoon van het ijs te halen, die vlak bij het wak lag. Dat is na meerdere pogingen toch niet gelukt. De schaatsters zijn opgehaald door hun vader en zijn naar huis gebracht. Het ijs rond het wak is nu afgesloten.
Het is de brandweer niet gelukt de telefoon van het ijs te halen
Het is de brandweer niet gelukt de telefoon van het ijs te halen © Menno Bausch

12.53 uur Nog meer wegen afgesloten

Schaatsers zorgen voor mooie plaatjes op het ijs, maar ook voor chaos op de weg naar het ijs toe. De politie en boa's delen bij natuurgebied De Botshol in de gemeente De Ronde Venen boetes uit voor foutgeparkeerde auto's. Stichtse Vecht heeft wegen en parkeerplaatsen afgesloten bij De Molenpolder en bij de Maarsseveense Plassen. Inmiddels is ook de rotonde aan de Straatweg bij de dorpskern van Breukelen afgesloten.
De gemeente Eemnes laat weten dat de parkeerplaats bij het Stichtse Strand vol is. Kom je toch en blokkeer je de doorgang, dan loop je het risico dat de auto wordt weggesleept.

12.07 uur Er wordt geschaatst op de Utrechtse singel

Utrecht droomt al de hele week over een rondje singel op de schaats, maar waarschijnlijk zit dat er niet meer in. Grote delen van de stadsbuitengracht liggen nog open. Toch zijn vandaag al wel de eerste waaghalzen op het ijs gespot.
Het ijs klonk trouwens niet heel stabiel, maar volgens de aanwezige schaatsers was het wel 'lekker glijden' op de gracht. "Het is nu nog lekker glad."

11.24 uur Code geel voor gladheid en dooi op komst

Het KNMI waarschuwt met code geel voor plaatselijke gladheid, vooral op lokale wegen. Die waarschuwing geldt tot maandagochtend 05.00 uur. Daarna is het ook wel gedaan met de barre, winterse omstandigheden. Volgens Weer.nl zet maandag namelijk de dooi in. Er stroomt dan later op de dag zachte lucht vanuit Zuid-Europa ons land in. Dit zorgt voor temperaturen van 3 graden in het uiterste noordoosten tot lokaal 7 graden in het zuidwesten.
Er is dus geen vorst meer, maar na een aantal winterse dagen is de grond nog wel koud. De neerslag 's ochtends kan daarom nog wel zorgen voor verraderlijke gladheid. De rest van de week komt de temperatuur niet meer onder het vriespunt uit. Mogelijk krijgen we later in de week met middagtemperaturen tot 14 graden alvast zelfs een klein vleugje lente voorgeschoteld

11.01 uur De Utrechtse brandweer is ook blij met het ijs

10.44 uur Duur rondje schaatsen

We zagen eerder al dat het druk is rondom de Botshol bij Abcoude. Politie en boa's delen inmiddels bekeuringen uit.

10.26 uur Er wordt inmiddels volop geschaatst in de provincie en dat levert mooie plaatjes op

De filmpjes en foto's van schaatsende mensen blijven binnenstromen.

10.04 uur Honderden schaatsfans ondanks autoverbod naar Botshol

De wegen naar de populaire schaatsgebieden lopen op enkele plekken toch weer wel, ondanks de autoverboden die zijn ingesteld. De ANWB zag er vroeg een file rond de Loosdrechtse plassen en rondom de Botshol in Abcoude negeerden automobilisten de verbodsborden. Nu staan veel schaatsliefhebbers een stuk verderop geparkeerd en gaan ze te voet verder. Lees hier meer.

09.31 uur Amerongse bovenpolder afgesloten om gallowayrunderen rust te geven

Hoogwater, ijs, sneeuw en kou zorgen voor lastige omstandigheden voor de gallowayrunderen in de Amerongse Bovenpolder. Donderdag is een groep runderen het water in gegaan, zoals ze wel vaker doen. Maar dit keer zijn ze niet teruggekeerd op het land terwijl het ijs aangroeide. De Gallowayrunderen zijn vervolgens niet meer in beweging gekomen en in het koude water blijven staan.
Medewerkers van Utrechts Landschap hebben met hulp van de brandweer getracht de dieren veilig het land op te krijgen. Dat is ondanks alle inspanningen nog niet gelukt. Het Utrechts Landschap sluit het gebied daarom dit weekend af voor al het publiek.
"Dat is een teleurstellende boodschap voor iedereen die van het ijs wil genieten", schrijft de natuurbeheerder. "Maar door de dieren rust te gunnen worden ze niet onnodig verstoord en raken ze geen energie kwijt aan waakzaamheid op schaatsers en andere recreanten. We houden de dieren uiteraard goed in de gaten en proberen ze met voer naar land te lokken. "

08.29 uur Vroege vogels op het ijs

Mensen zijn vanochtend al vroeg op pad gegaan om te gaan schaatsen. Op beelden van de webcam bij de Loosdrechtse Plassen zijn al diverse mensen op het ijs te zien. Ook in Molenpolder werd door een enkeling al vroeg geschaatst.
Er wordt dit weekend op diverse plekken een te grote toeloop van schaatsers verwacht op meren, vijvers en grachten. Ook kabinet, veiligheidsregio's en ijsverenigingen roepen iedereen op reisbewegingen te beperken en zo min mogelijk mensen te ontmoeten.
Minister Grapperhaus opperde eerder deze week al dat mensen het beste vroeg het ijs op konden gaan om drukte te vermijden.
Brandweer oefent in de haven van Woerden
Brandweer oefent in de haven van Woerden © RTV Utrecht / Carmen Nelissen

08.15 uur Henschotermeer het hele weekend uitverkocht

Het ijs op het Henschotermeer is mooi, glad, en dik genoeg om dit weekend op te schaatsen. Helaas zijn waren alle kaartjes binnen mum van tijd uitverkocht. Kort na de bekendmaking van de opening klapte de ticketsite er vrijwel meteen uit, door de overweldigende belangstelling. Nu staat daar dat alles uitverkocht is.

08.01 uur Gemeenten houden de drukte in de gaten

Gemeenten houden de boel scherp in de gaten om te zorgen dat het niet te druk wordt bij de verschillende plassen. De gemeente Stichtse Vecht besloot al de Molenpolder af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. De Ronde Venen deed dit voor de wegen rondom natuurgebied Botshol.
Op de kaart hieronder zie je een overzicht van alle ijsbanen in de regio.

07.30 uur Wat te doen als je door het ijs zakt? 'Ga niet meteen klauteren'

De brandweer rukte de afgelopen dagen meerdere keren uit om mensen te redden die door het ijs waren gezakt. "Het is eigenlijk iedere periode met vorst een vast gegeven dat we als brandweer te maken krijgen met incidenten op het ijs", laat de VRU weten. "Als mensen gaan schaatsen hebben we de ervaring dat er dan ook regelmatig ongelukken gebeuren."

07.03 uur Welkom

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het schaats- en winternieuws in de provincie Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.