RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Te druk' in Wilhelminapark, politie deelt boetes uit en er wordt geschaatst op de Utrechtse singel


PROVINCIE UTRECHT - Utrecht is dit weekend in de ban van het ijs. Maar waar kunnen we schaatsen, of waar is het juist onveilig om het ijs op te gaan? In dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen. Ook vind je hier welke ijsbanen in de provincie Utrecht open zijn.


18.42 uur   Corona voor even vergeten
Nu het weer donker is, is de schaatspret voor vandaag weer voorbij. Het was voor velen een stralende dag, waarbij de coronacrisis soms even ver weg leek. Hoewel op veel plekken voldoende afstand werd gehouden, gebeurde dat niet overal.
17.25 uur   Druk in Wilhelminapark
De politie heeft mensen in het Wilhelminapark in Utrecht aangesproken om zoveel mogelijk afstand te blijven houden. Daarbij werd ook opgeroepen om het park te verlaten. Ook in het Griftpark werden mensen aangesproken in verband met de drukte.

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht bevestigt dat het erg druk was in de parken en dat bezoekers is gevraagd om de parken te verlaten. Volgens de gemeente gaven veel bezoekers hier gehoor aan.16.01 uur   Utrecht massaal op de schaats: de schaatsdag in beeld
In het Utrechtse Wilhelminapark hadden meer mensen het idee om even te gaan schaatsen. Deze en meer foto's in "De schaatsdag in beeld".

 In het Wilhelminapark is het een beetje druk In het Wilhelminapark is het een beetje druk | Foto: RTV Utrecht / Joost van den Berg


14.49 uur   Het ijs is glad bij Fort Blauwkapel


14.26 uur   Eerst sneeuweendjes, nu valentijnshartjes in Amersfoort
 Amersfoort vol met sneeuwhartjes Amersfoort vol met sneeuwhartjes | Foto: Keistadnieuws

Vorig weekend veranderde Amersfoorter Jeroen Somers zijn stad al in een soort Duckstad door honderden eendjes van sneeuw te maken. Nu doet hij het dunnetjes over met valentijnshartjes. Hij maakt de figuren met een mal uit een 3D-printer. "Het werkt perfect", zegt hij.


14.00 uur   Complimenten van de burgemeester
Burgemeester Sjoerd Potters reed een rondje door De Bilt en zag dat het goed was.13.24 uur   Jaloersmakend mooi ijs bij Vinkeveen


13.21 uur   Schaatsters door het ijs bij Slot Zeist
Op de slotvijver van Slot Zeist zijn twee schaatsters door het ijs gezakt. De zusjes konden op eigen kracht uit het water komen en werden daar opgevangen door de politie. Ze werden met doeken in de auto gezet en kregen jassen te leen van de brandweer.

Brandweerlieden hebben ook nog geprobeerd een mobiele telefoon van het ijs te halen, die vlak bij het wak lag. Dat is na meerdere pogingen toch niet gelukt. De schaatsters zijn opgehaald door hun vader en zijn naar huis gebracht. Het ijs rond het wak is nu afgesloten.

 Het is de brandweer niet gelukt de telefoon van het ijs te halen Het is de brandweer niet gelukt de telefoon van het ijs te halen | Foto: Menno Bausch


12.53 uur   Nog meer wegen afgesloten
Schaatsers zorgen voor mooie plaatjes op het ijs, maar ook voor chaos op de weg naar het ijs toe. De politie en boa's delen bij natuurgebied De Botshol in de gemeente De Ronde Venen boetes uit voor foutgeparkeerde auto's. Stichtse Vecht heeft wegen en parkeerplaatsen afgesloten bij De Molenpolder en bij de Maarsseveense Plassen. Inmiddels is ook de rotonde aan de Straatweg bij de dorpskern van Breukelen afgesloten.


De gemeente Eemnes laat weten dat de parkeerplaats bij het Stichtse Strand vol is. Kom je toch en blokkeer je de doorgang, dan loop je het risico dat de auto wordt weggesleept.12.07 uur   Er wordt geschaatst op de Utrechtse singel
Utrecht droomt al de hele week over een rondje singel op de schaats, maar waarschijnlijk zit dat er niet meer in. Grote delen van de stadsbuitengracht liggen nog open. Toch zijn vandaag al wel de eerste waaghalzen op het ijs gespot.

Het ijs klonk trouwens niet heel stabiel, maar volgens de aanwezige schaatsers was het wel 'lekker glijden' op de gracht. "Het is nu nog lekker glad."11.24 uur   Code geel voor gladheid en dooi op komst
Het KNMI waarschuwt met code geel voor plaatselijke gladheid, vooral op lokale wegen. Die waarschuwing geldt tot maandagochtend 05.00 uur. Daarna is het ook wel gedaan met de barre, winterse omstandigheden. Volgens Weer.nl zet maandag namelijk de dooi in. Er stroomt dan later op de dag zachte lucht vanuit Zuid-Europa ons land in. Dit zorgt voor temperaturen van 3 graden in het uiterste noordoosten tot lokaal 7 graden in het zuidwesten.

Er is dus geen vorst meer, maar na een aantal winterse dagen is de grond nog wel koud. De neerslag 's ochtends kan daarom nog wel zorgen voor verraderlijke gladheid. De rest van de week komt de temperatuur niet meer onder het vriespunt uit. Mogelijk krijgen we later in de week met middagtemperaturen tot 14 graden alvast zelfs een klein vleugje lente voorgeschoteld


11.01 uur   De Utrechtse brandweer is ook blij met het ijs

 Brandweer oefent in de haven van Woerden Brandweer oefent in de haven van Woerden | Foto: Egberts Media


10.44 uur   Duur rondje schaatsen
We zagen eerder al dat het druk is rondom de Botshol bij Abcoude. Politie en boa's delen inmiddels bekeuringen uit.10.26 uur   Er wordt inmiddels volop geschaatst in de provincie en dat levert mooie plaatjes op
De filmpjes en foto's van schaatsende mensen blijven binnenstromen.
10.04 uur   Honderden schaatsfans ondanks autoverbod naar Botshol
De wegen naar de populaire schaatsgebieden lopen op enkele plekken toch weer wel, ondanks de autoverboden die zijn ingesteld. De ANWB zag er vroeg een file rond de Loosdrechtse plassen en rondom de Botshol in Abcoude negeerden automobilisten de verbodsborden. Nu staan veel schaatsliefhebbers een stuk verderop geparkeerd en gaan ze te voet verder. Lees hier meer.

 Dan maar te voet ... Dan maar te voet ... | Foto: PetersHotnews.nl


09.31 uur   Amerongse bovenpolder afgesloten om gallowayrunderen rust te geven
Hoogwater, ijs, sneeuw en kou zorgen voor lastige omstandigheden voor de gallowayrunderen in de Amerongse Bovenpolder. Donderdag is een groep runderen het water in gegaan, zoals ze wel vaker doen. Maar dit keer zijn ze niet teruggekeerd op het land terwijl het ijs aangroeide. De Gallowayrunderen zijn vervolgens niet meer in beweging gekomen en in het koude water blijven staan.

Medewerkers van Utrechts Landschap hebben met hulp van de brandweer getracht de dieren veilig het land op te krijgen. Dat is ondanks alle inspanningen nog niet gelukt. Het Utrechts Landschap sluit het gebied daarom dit weekend af voor al het publiek.

"Dat is een teleurstellende boodschap voor iedereen die van het ijs wil genieten", schrijft de natuurbeheerder. "Maar door de dieren rust te gunnen worden ze niet onnodig verstoord en raken ze geen energie kwijt aan waakzaamheid op schaatsers en andere recreanten. We houden de dieren uiteraard goed in de gaten en proberen ze met voer naar land te lokken. "


08.29 uur   Vroege vogels op het ijs
Mensen zijn vanochtend al vroeg op pad gegaan om te gaan schaatsen. Op beelden van de webcam bij de Loosdrechtse Plassen zijn al diverse mensen op het ijs te zien. Ook in Molenpolder werd door een enkeling al vroeg geschaatst.

Verslaggever Carmen Nelissen op het ijs: "Vroeg opgestaan, maar dan krijg je ook wat"


Er wordt dit weekend op diverse plekken een te grote toeloop van schaatsers verwacht op meren, vijvers en grachten. Ook kabinet, veiligheidsregio's en ijsverenigingen roepen iedereen op reisbewegingen te beperken en zo min mogelijk mensen te ontmoeten.

Minister Grapperhaus opperde eerder deze week al dat mensen het beste vroeg het ijs op konden gaan om drukte te vermijden.

 Wie op tijd opstond had het ijs n de zonsopgang in Molenpolder voor zichzelf Wie op tijd opstond had het ijs n de zonsopgang in Molenpolder voor zichzelf | Foto: RTV Utrecht / Carmen Nelissen


08.15 uur   Henschotermeer het hele weekend uitverkocht
Het ijs op het Henschotermeer is mooi, glad, en dik genoeg om dit weekend op te schaatsen. Helaas zijn waren alle kaartjes binnen mum van tijd uitverkocht. Kort na de bekendmaking van de opening klapte de ticketsite er vrijwel meteen uit, door de overweldigende belangstelling. Nu staat daar dat alles uitverkocht is.


08.01 uur   Gemeenten houden de drukte in de gaten
Gemeenten houden de boel scherp in de gaten om te zorgen dat het niet te druk wordt bij de verschillende plassen. De gemeente Stichtse Vecht besloot al de Molenpolder af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. De Ronde Venen deed dit voor de wegen rondom natuurgebied Botshol.

Lees hier meer.


Op de kaart hieronder zie je een overzicht van alle ijsbanen in de regio.
07.30 uur   Wat te doen als je door het ijs zakt? 'Ga niet meteen klauteren'
De brandweer rukte de afgelopen dagen meerdere keren uit om mensen te redden die door het ijs waren gezakt. "Het is eigenlijk iedere periode met vorst een vast gegeven dat we als brandweer te maken krijgen met incidenten op het ijs", laat de VRU weten. "Als mensen gaan schaatsen hebben we de ervaring dat er dan ook regelmatig ongelukken gebeuren."

Lees hier wat je moet doen als je toch door het ijs zakt.


07.03 uur   Welkom
In dit liveblog houden we je op de hoogte van het schaats- en winternieuws in de provincie Utrecht.

Lees hier het winterblog van gisteren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -