RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Maandagochtend code rood door gladheid, de dooi heeft ingezet en 'Kom van het ijs af'


PROVINCIE UTRECHT - Het KNMI geeft voor morgenochtend code rood af vanwege mogelijke gladheid. En na een laatste dag winterpret lijkt het voorbij. De dooi is ingezet en steeds meer schaatsplekken worden onveilig. In dit liveblog houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen rond het winterweer.


18.05 uur   Morgenochtend code rood door ijzel
Het KNMI geeft voor morgenochtend 5.00 uur in de provincie Utrecht een weeralarm af. Door ijzel en sneeuwresten is er kans op "verradelijk gladheid".15.51 uur   Ook ijs op singels wordt nu onbetrouwbaar
Ook de gemeente Utrecht roept nu mensen op om van het ijs te komen. Bij De Munt, op de singels en op het Mederwedekanaal wordt het nu gevaarlijk.15.16 uur   Treinen gaan weer als normaal rijden
De NS rijdt vanaf maandag weer de reguliere dienstregeling zoals die was voor de sneeuw- en vorstperiode. Dat meldt de vervoerder zondag. Opstelterreinen zijn volgens de NS weer beter bereikbaar voor controles en onderhoud, waardoor steeds meer treinen beschikbaar komen.


Het spoorbedrijf maakt nog wel een voorbehoud. "Sommige treinen hebben in extreme kou lang stil gestaan en dat kan nog voor verstoringen zorgen."


14.58 uur   "Ouders, haal uw kroost van het ijs"
Ook in Vijfheerenlanden is het niet meer verantwoord om het ijs op te gaan. "Ouders, haal uw kroost van het ijs en ga zelf ook", waarschuwt burgemeester Sjors FrŲhlich via Twitter.12.34 uur   En daar is de dooi
Het ijs smelt nu snel, onder meer op de Loosdrechtse Plassen. De gemeenten Stichtse Vecht en Wijdemeren roepen schaatsers op direct terug te keren naar het startpunt. IJsmeesters zetten gevaarlijke plekken af met linten.12.16 uur   Oefenen onder het ijs
De brandweer van Maarssen nam de gelegenheid te baat en liet de duikers een koude plons maken.09.57 uur   KNSB: Blijf dicht bij huis
Schaatsbond KNSB waarschuwt winterliefhebbers om ook vandaag alert te zijn op de kwaliteit van het ijs. Weerbureaus voorspellen dat de dooi gaat inzetten. De bond raadt schaatsers af om open water als grote meren, vaarten en kanalen op te zoeken. Het ijs is niet betrouwbaar, zeker niet wanneer daar grote groepen op staan, aldus de KNSB.


De coronapandemie speelt eveneens een rol. "Wij zijn ook enthousiast", zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB, "want niets is mooier dan schaatsen in de open lucht. Maar het is coronatijd, en daarin moeten we onze reisbewegingen beperken en geen onverantwoorde risico's nemen."

Volgens Trouw is overal wel een veilige vijver, sloot of plas te vinden waar je lekker kunt schaatsen. "Wij zien ook wel dat mensen toch massaal de auto pakken en erop uit trekken, maar dat is in coronatijd echt niet de bedoeling. Dus nogmaals: als je wilt schaatsen op natuurijs, blijf dicht bij huis en zoek toch liefst die lokale ijsbaan op."

Bekijk hier een overzicht van de ijsbanen in onze regio.
08.54 uur   Brandweer over het ijs naar schoorsteenbrand
De brandweer in Breukelen had vanmorgen een lastige klus. Om met al het materieel een brand op een woonboot te bereiken moest de laatste 500 meter lopend over het ijs worden afgelegd.


De woonark ligt aan een legakker, een eilandje aan de rand van de Loosdrechtse Plassen dat normaal alleen per boot bereikbaar is. De boot van de brandweer bleef vanwege het ijs binnen.


07.29 uur   Held op schaatsen gezocht
Een hachelijk moment gister in het Maximapark in Leidsche Rijn. Daar zakte een vrouw in haar rolstoel door het ijs. Gelukkig werd ze snel door een schaatser gered. Maar wie is deze held op schaatsen?07.05 uur   Vijfheerenlanden zet extra verkeersregelaars in
De gemeente Vijfheerenlanden zet vandaag verkeersregelaars in om de schaatsdrukte in goede banen te leiden. Het was mooi maar druk. Langs de dijken en bij opstapplaatsen stond het zaterdag vol met auto's.


De gemeente zegt iedereen zijn schaatsplezier van harte te gunnen, maar dat er gewoon gehandhaafd wordt op de coronaregels.


06.16 uur   Opnieuw grote schaatsdrukte verwacht
Ook vandaag wordt er weer massaal op uitgetrokken om te schaatsen. Gisteren werd het op sommige plaatsen behoorlijk druk, maar met een beetje zoeken waren er ook wat rustige momenten op het ijs te vinden. En bij voldoende ruimte (en vaardigheden), heb je dan alle gelegenheid om je pirouettes te oefenen.


Hier vind je ons winterblog van zaterdag.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -