Nieuwe poging om ingesloten Gallowayrunderen uit Amerongse Bovenpolder te redden

Een groot deel van de kudde kon zaterdag op het droge worden gebracht.
Een groot deel van de kudde kon zaterdag op het droge worden gebracht. © Utrechts Landschap
AMERONGEN - De Amerongse Bovenpolder blijft vandaag dicht voor publiek, omdat in een bosje in de uiterwaarden nog twee grote Gallowayrunderen vaststaan. De dieren raakten een paar dagen geleden met hun kudde ingesloten. De rest van de runderen is gisteren op het droge gebracht.
De uiterwaarden liepen onder door de hoge waterstand. De Gallowayrunderen lopen wel vaker het water in, maar konden donderdag ineens niet meer terug toen de vorst het ijs liet aangroeien. Natuurbeheerder Utrechts Landschap zetten gisteren een rupsvoertuig in om de dieren in veiligheid te brengen. Het grootste deel van de kudde werd met voer uit het water gelokt, maar twee sterke runderen bleven halstarrig op hun plaats.
Utrechts Landschap zegt dat de beesten volgens een dierenarts gezond zijn. Vanmiddag wordt een nieuwe poging gedaan om ze alsnog op het land te krijgen. De kudde die daar al staat is nog van slag en heeft volgens de natuurstichting alle energie nodig om warm te blijven.
Om verstoring te voorkomen wordt publiek daarom uit het natuurgebied geweerd. Handhavers staan bij de ingangen om uitleg te geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.