Basisscholen anticiperen op ijzel, maar maatregelen lopen sterk uiteen

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Een deel van de basisscholen in de regio neemt maatregelen vanwege de waarschuwing voor extreme gladheid door ijzel. Uit een rondgang blijkt dat sommige scholen maandag sluiten of pas later op de dag nog opengaan. Een enkele school zegt nog tot morgen af te wachten of adviseert ouders om hun kinderen op tijd te laten vertrekken.
Een mogelijke ingreep is voor veel besturen en koepelorganisaties een echte breinbreker omdat door coronamaatregelen het opvangen van kinderen moeilijker is dan normaal. Klassen en hun docenten moeten volgens de adviezen zoveel mogelijk bij elkaar blijven, dus kunnen leerkrachten minder makkelijk elkaars klas overnemen als dat nodig is.
Tegelijkertijd willen scholen niets liever dan opengaan, omdat de kinderen door de lockdown al maandenlang thuis hebben gezeten. Vorige week stonden scholen voor eenzelfde dilemma door de hevige sneeuwval en extreme kou. Toen bleef bij een merendeel van de klassen de stoelen op de tafels.

Overleg

Van lang niet alle scholen is duidelijk wat ze doen. In Amersfoort kwam uit een overleg met alle koepels naar voren dat elke school zelfstandig bekijkt wat er mogelijk is. In Houten heeft de stichting Fluenta al wel besloten om al hun locaties te sluiten.
Basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede wilde eerste open blijven, maar heeft later toch besloten dicht te gaan. Bij De Regenboog in Lopik gaan de lessen vooralsnog wel gewoon door. "We kijken morgen wat er gebeurt", zegt directeur Pieter van Dijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.