RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Niet langer code geel in Utrecht, teststraten zijn weer open en toch nog waaghalzen op het ijs


PROVINCIE UTRECHT - Het KNMI kondigde gisteravond code rood af, inmiddels zitten we weer op code geel. Door ijzel en sneeuwresten kon het erg glad worden op de wegen, maar het viel volgens Rijkswaterstaat mee met het aantal ongelukken. Volg hier het laatste nieuws rondom het winterweer.


16.22 uur   Geen weerwaarschuwing meer
Het KNMI heeft eerder dan verwacht 'afgeschaald'. Inmiddels geldt ook code geel niet meer voor Utrecht. De gladheid is zo goed als verdwenen.

Wel geldt code geel nog voor de provincies Gelderland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland. Pas dus op als je daar de weg op gaat.


13.20 uur   Code geel tot middernacht
Code rood is nu echt overal van de kaart af. We hebben in de provincie Utrecht nog altijd wel te maken met een code geel vanwege plaatselijke gladheid als gevolg van sneeuw- en ijsresten. Die waarschuwing is van kracht tot middernacht.12.16 uur   Vaccinatie- en teststraten weer open
In de regio Utrecht kunnen mensen zich inmiddels weer laten testen op het coronavirus. Ook de vaccinatiestraten zijn weer open, nadat ze vanochtend dicht waren vanwege de gladheid. De afspraken van vanochtend komen te vervallen en die mensen moeten een nieuwe afspraak maken.


11.54 uur   Even nagenieten, schaatsers in Kanaleneiland, Wilhelminapark en bij Rhijnauwen


Via Martijn van Laar.


11.39 uur   In een week van winter naar lente
Doordat de wind draait van oosten - naar zuidenwind, gaan we in ťťn week van de winter naar de lente. Met 14 tot 18 graden op zondag zouden zelfs de tuinstoelen weer naar buiten kunnen, schrijft weerbureau Weeronline. Die dag belooft het ook nog zonnig te worden en de temperatuur houdt mogelijk ook nog een paar dagen aan.

Misschien wordt begin volgende week zelfs wel een keer 20 graden gemeten in het zuiden, maar dat is nog onzeker. Weeronline houdt er dan ook rekening mee dat er weerrecords gaan sneuvelen.


10.31 uur   Let op: op lokale wegen is het nog wel erg glad
Code rood mag dan wel weer ingetrokken zijn, maar veel bezoekers van onze Facebookpagina melden dat het in hun straat nog steeds bar en boos is. "Echt spekglad en je glijd echt enorm door! Ben heelhuids waar ik moet zijn, maar wel met doodsangsten", zegt bijvoorbeeld Kimberly. Jantine deelt een foto van haar uitzicht en vertelt dat ze dit weekend is gevallen en een gebroken pols heeft: "Ben er helemaal klaar mee"

 Het is in de wijken nog steeds heel glad Het is in de wijken nog steeds heel glad | Foto: Jantine Demmer


10.06 uur   Slipcursus afgelast: te glad
Op sommige plekken in de provincie was het vanochtend wel echt heel glad, zo bleek vanochtend vroeg op Radio M Utrecht. Verslaggever Robert Jan Booij had een afspraak voor een slipcursus, dat leek hem handig vandaag, maar de cursus ging niet door. De lesauto kon door de gladheid de oprit niet afkomen. "De klinkertjes waren ťťn ijsbaan, je zou op de schaats kunnen gaan, maar rijden is onmogelijk."

Spekglad op de oprit, lesauto komt niet weg09.45 uur   Toch weer schaatsers op het dooiende ijs
Schaatsers op de Botshol


Ondanks de waarschuwingen niet meer het ijs op te gaan kunnen sommige fanatiekelingen het toch niet laten. Vanochtend waren er nog enkele schaatsers naar De Botshol bij Abcoude gekomen om de ijzers onder te binden. Gewapend met een lange lijn waagden zich zij aan de tocht. Volgens de schaatsers was dat voldoende veiligheid om een mogelijke redding uit te voeren als het mis ging.

 Waaghalzen op de Botshol Waaghalzen op de Botshol | Foto: Peters hotnews


09.30 uur   Gevaar geweken: code geel voor Utrecht
in het noorden en oosten kleurt de kaart van het KNMI nog rood, maar voor de provincie Utrecht is het gevaar geweken.08.32 uur   Gladheid op de snelweg valt mee
Op de snelwegen zijn weinig ongelukken gebeurd door gladheid en de verkeershinder lijkt daar ook mee te vallen, meldt Rijkswaterstaat "Het zout dat door strooiwagens over de doorgaande wegen in het land wordt verspreid doet zijn werk goed", aldus een woordvoerster.

De gladheid zit vooral op lokale wegen en ook op de stoepen en op sommige fietspaden is het oppassen.


07.41 uur   IJsbaan op straat
Sommige straten in de Utrechtse wijk Voordorp zijn inderdaad spiegelglad.07.34 uur   Combinatie winterweer en corona is complex voor scholen
Opnieuw worstelen scholen met de vraag of ze door de weersomstandigheden wel of niet open kunnen. Vorige week stonden de besturen en koepelorganisaties voor exact dezelfde vraag. Toen was sneeuw de oorzaak, nu is het ijzel.

Volgens Christian van den Brink van de scholenkoepel Meerkring in Amersfoort is het dit jaar vooral complex door de coronaregels. Als een leerkracht niet naar school kan komen door het winterweer, kan die klas niet overgenomen worden door een collega.

Christian van den Brink van scholenkoepel Meerkring07.21 uur   NS: normale dienstregeling zonder problemen opgestart
De normale dienstregeling van de NS is vanochtend zoals gepland weer opgestart. Een woordvoerster meldt dat reizigers er wel goed aan doen kort van tevoren de reisplanner te raadplegen, omdat er mogelijk treinuitval kan zijn.

Doordat treinen langere tijd hebben stilgestaan en mogelijk moeite hebben met opstarten, kan het voorkomen dat sommige ritten uitvallen, aldus de woordvoerster. Ook de bussen en de trams van U-OV rijden volgens de normale dienstregeling.06.31 uur   ANWB: gladheid kan ook snel weer weg zijn
Het regengebied trekt over het land, maar je ziet dat de situatie snel kan veranderen, zegt Cees Quax van de ANWB. Zeeland en Zuid-Holland zijn immers al terug naar code geel. De gladheid hier kan dus ook snel voorbij zijn.

Cees Quax van de ANWB over de gladheid06.19 uur   Zeeland en Zuid-Holland van code rood naar geel
In Zeeland en Zuid-Holland valt de gladheid mee. Het KNMI heeft die provincies daarom al weer op geel gezet. Code rood geldt nu voor Noord-Holland, de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Vanaf 07.00 uur ook voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.


06.01 uur   IJzel begonnen in het westen
Een gebied met regen trekt vanuit het westen over het land en heeft Utrecht inmiddels bereikt. Daarbij ligt de temperatuur in het noorden, midden en oosten rond of iets boven het vriespunt. Omdat de vorst nog in de bodem zit na de kou van afgelopen week, is de wegdektemperatuur in een groot deel van het land onder nul. Hierdoor bevriest de regen op het wegdek en is sprake van ijzel. De gladheid is extra verraderlijk wanneer de thermometer van de auto waarden boven het vriespunt aanwijst, maar de weg nog bevroren is.

Niet alleen op de wegen, maar juist ook op stoepen waar geen sneeuw meer ligt kan het erg glad zijn. Ook voor voetgangers en fietsers is het dus oppassen geblazen. Op veel plekken wordt gestrooid.

 Strooiploeg al vroeg uit de veren bij Utrecht Centraal Strooiploeg al vroeg uit de veren bij Utrecht Centraal | Foto: Ab Donker


05.45 uur   Sommige scholen blijven dicht
Een deel van de basisscholen in de regio neemt maatregelen vanwege de waarschuwing voor extreme gladheid door ijzel. Uit een rondgang blijkt dat sommige scholen maandag sluiten of pas later op de dag nog opengaan. Een enkele school zegt nog af te wachten of adviseert ouders om hun kinderen op tijd te laten vertrekken. Hier lees je meer.

Ook de universiteit blijft 's ochtends dicht. Dat heeft vooral gevolgen voor studenten die een practicum hadden, want de rest van het onderwijs vond sowieso al online plaats.05.39 uur   Vaccinatie- en testlocaties GGD dicht
De vaccinatie- en testlocaties van de GGD zijn ook dicht vanwege de verwachte gladheid. Mensen die vanochtend een afspraak hebben voor een test of vaccinatie, worden verzocht niet te komen. Tot hoe laat locaties gesloten blijven, is nog niet duidelijk. Dit zal per locatie verschillen. "Per regio wordt bekeken wanneer men weer open kan gaan."


05.00 uur   Code rood ingegaan
Het weeralarm is ingegaan. Vanaf 05.00 uur geldt code rood in de provincie Utrecht en het merendeel van Nederland. Om 7.00 uur is ook voor de noordelijke provincies en Limburg code rood afgekondigd.


04.30 uur   Welkom
In dit winterblog houden we vandaag het nieuws rond het winterweer bij. Hier vind je onze winterblog van zondag 14 februari.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -