RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eerste proefevenement met 500 bezoekers in Utrechts Beatrixtheater

1/2
UTRECHT - Vandaag komen in het Beatrixtheater in Utrecht vijfhonderd mensen bijeen tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab. Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als publieksevenementensector en de overheid, houdt een reeks van dit soort proeven met honderden bezoekers. Daar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.

"Het voelt als een unieke gelegenheid", zegt Maarten Schram, organisator van de Fieldlab Evenementen. "Onder deze omstandigheden, samenkomen met een relatief grote groep, dat voelt heel speciaal."

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, opent het zakelijke congres. Voor het congres zijn mensen uit de evenementensector uitgenodigd om te praten over de toekomst van hun branche. Verder is onderzoekersleider Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie aan het Radboudumc en lid van het Outbreak Management Team ( OMT), aanwezig. Daarnaast treden cabaretier Dolf Jansen en het Metropole Orkest op.

Regels
Er gelden wel wat regels. Bezoekers hebben maximaal 48 uur van te voren een coronatest ondergaan en moeten bij binnenkomst hun temperatuur laten opmeten. Binnen worden de bezoekers gevolgd door een bewegingssensor, om achteraf te meten hoeveel contact ze met anderen hebben gehad. Ook vijf dagen na afloop doen alle bezoekers een coronatest. "We zijn op zich niet op zoek naar besmettingsrisico's", legt Schram uit. "We gaan vooral kijken naar bijvoorbeeld luchtkwaliteit, persoonlijke hygiŽnemaatregelen en bezoekersdynamiek. Hoe bewegen mensen zich tijdens zo'n congres, bijvoorbeeld? En hoe lang blijven ze bij andere mensen?"

Na dit evenement volgen nog een paar proefevenementen. Zo speelt Guido Weijers op 20 februari in hetzelfde theater een voorstelling voor vijfhonderd gasten. Op 21 en 28 februari wordt onderzoek gedaan tijdens voetbalwedstrijden met 1500 aanwezige supporters. Fieldlab Evenementen zal ook nog twee evenementen in de Ziggo Dome en twee buitenfestivals organiseren. Schram: "We krijgen straks een aantal settings en over die acht pilots heen kunnen we dan verschillende kruisverbanden leggen en uitkomsten met elkaar vergelijken."

Uiteindelijk moet het allemaal leiden tot maatregelen die getroffen kunnen worden om de theaters, de bioscopen en de voetbalstadions weer veilig open te kunnen doen. "Wij hopen met deze evenementen aan te tonen dat het nu al veilig en goed kan."

Maarten Schram van Fieldlab Evenementen


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -