RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Topdrukte voor loodgieters door dooi: 'Check je waterleiding met een föhn'

WOERDEN - De invallende dooi gaat tot veel lekkages leiden. Dat verwacht Installateurskoepel Techniek Nederland in Woerden. Topdrukte dus voor loodgieters.

De vrieskou zorgde de afgelopen week voor haperende cv-ketels, waardoor verwarmingsbedrijven van het ene naar het adres moesten rijden. Ook loodgieters kregen veel meldingen van bevroren leidingen en watermeters. Maar in veel woningen en andere gebouwen komt de vorstschade pas aan het licht wanneer de dooi invalt. Techniek Nederland verwacht daarom komende week een hausse aan meldingen.

"Als water in kapotgevroren leidingen weer gaat stromen, loopt het door scheuren in de leiding weg. Vertoont een leiding scheurvorming, dan is het raadzaam om meteen de watertoevoer af te sluiten en een loodgieter in te schakelen", zegt Dick Reijman van Techniek Nederland.
Hoe controleer je de leidingen op vorstschade? Check deze tips van loodgieters:

- Ontdooi bevroren leidingen met een fhn
- Controleer of er water uit de kraan komt en of er nergens water weglekt
- Voorkom problemen in de toekomst door leidingen op vorstgevoelige plaatsen te isoleren
- Controleer de watermeter op een moment dat er geen water wordt getapt
- Loopt de watermeter toch, dan is er een lekkage

Controle is vooral raadzaam bij kranen die minder vaak worden gebruikt, zoals de buitenkraan en kranen in bijkeukens, garages en schuurtjes. Verder zijn leidingen in kamers op de koude oostkant van een woning extra kwetsbaar en is de kans op bevroren leidingen groot in leegstaande woningen en vakantiehuizen.

Ook bij huizen waar noodreparaties aan daken zijn uitgevoerd, kunnen lekkages ontstaan. "Een hemelwaterafvoer die bevroren is geweest, begeeft het wanneer de temperatuur boven nul komt. Ook kunnen dakpannen dan los gaan zitten en lekkages veroorzaken."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -