Studenten luiden de avondklok iedere dag in met vuvuzela's

© RTV Utrecht/Milo Hornstra
UTRECHT - Wie in de buurt van het Tuindorp-West Complex in Utrecht woont zal het vast al hebben gehoord: iedere avond rond 21.00 uur klinkt het geluid van vuvuzela's vanaf de flats. Het is een idee van de studenten die er wonen. Ze luiden dagelijks de start van de avondklok in met het geluid van het Afrikaanse blaasinstrument.
Een tijdje terug hoorde student Maurice in de verte het geluid van een vuvuzela. Dat bracht hem op het idee zijn mede-flatbewoners aan te sporen om iedere dag de avondklok 'in te luiden'. Een berichtje in de gezamenlijke Facebook-groep was genoeg om ervoor te zorgen dat de studenten al drie weken lang om negen uur 's avonds lawaai maken.
Dat het idee zo'n succes is, komt doordat de studenten zo verveeld zijn, denkt Maurice. De online colleges en opgeschorte sociale activiteiten maken het studentenleven saai. "Je kan niet meer op vrijdagavond even naar de kroeg, de sportschool of de bioscoop".
Utrechtse studenten luiden elke avond de avondklok in met vuvuzela's

Saamhorigheid

Gerben, buurman van Maurice, is blij met het ritueel. Het geeft hem een gevoel van saamhorigheid. "Het is een rotte tijd, maar dit maakt het wat luchtiger. Zo krijg je minder het idee dat je alleen bent", aldus Gerben.
Alle bewoners van de flats aan de Van Lieflandlaan mogen meedoen. Maurice: "Er worden vuvuzela's en didgeridoos gebruikt, maar als je niks hebt kun je ook geluid maken door te joelen of op de balustrade te slaan." Daarnaast zijn er ook studenten die zwijgend genieten van het lawaai.
Zowel Gerben als Maurice hopen van harte dat alle studenten enthousiast genoeg blijven om de traditie voort te blijven zetten. "De avondklok eindigt op 2 maart en ik hoop zeker dat we het tot die tijd volhouden", aldus Gerben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.