Cel voor plofkrakers die na wilde achtervolging crashten op kunstwerk in Zeist

De twee kwamen bij de botsing tegen dit kunstwerk tot stilstand.
De twee kwamen bij de botsing tegen dit kunstwerk tot stilstand. © Streetview
UTRECHT/DOORN - Twee mannen die vorig jaar na een woeste achtervolging over de Utrechtse Heuvelrug met een klap tot stilstand kwamen tegen een kunstwerk voor het politiebureau in Zeist zijn veroordeeld tot maandenlange gevangenisstraffen.
Het duo was in mei vorig jaar van plan een plofkraak te plegen in Duitsland. De politie wilde het tweetal op de A12 bij Maarn aanhouden, maar de bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor in zijn Audi. Na de aanrijding in Zeist konden de mannen alsnog worden aangehouden.
In de auto lag een complete plofkraakuitrusting, waaronder zeven jerrycans met benzine en twee gasflessen met zuurstof en acetyleen die met tape aan elkaar zaten. Ook hadden de mannen twee mobiele telefoons. Op de ene stonden foto's van een pinautomaat in Duitsland, op de andere stond een bericht met het bijbehorende adres.
Volgens de rechtbank kan daaruit worden afgeleid dat de mannen van plan waren een plofkraak te plegen. Ondanks dat die kraak er niet van is gekomen, vindt de rechter dat er wel genoeg bewijs is voor het voorbereiden daarvan. En ook dat is strafbaar. De twee moeten daarom de gevangenis in.
Het gaat om een man van 23, zonder vaste woon- of verblijfsplaats, en een 22-jarige medeverdachte uit Utrecht. De rechtbank veroordeelt de 23-jarige verdachte tot een celstraf van 16 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De 22-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.
De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.