RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechts theater weer gevuld, grote uitbraak in verpleeghuis en minister De Jonge bezoekt Utrechts lab


PROVINCIE UTRECHT - Dit is corona vandaag, onze rubriek over de pandemie. Hier vind je de regionale ontwikkelingen van dag tot dag.

Regionale cijfers
In de provincie Utrecht zijn de afgelopen week 1763 positieve tests gemeld. Een week eerder waren het er 1861. Afgelopen etmaal kwamen er 207 gemelde besmettingen bij, minder dan de afgelopen dagen. De dalende trend is in lijn met het landelijke beeld.

In onze regio kwamen er verder 6 ziekenhuisopnames bij en er werd 1 sterfgeval gemeld.In de stad Utrecht zijn 53 besmettingen geregistreerd en in Amersfoort 19. In Bunschoten, waar voor een pilot massaal wordt getest, kwamen er afgelopen etmaal 12 coronagevallen bij. In Lopik is sprake van relatief veel besmettingen. Bijna 40 over de afgelopen drie dagen.Grote uitbraak
Het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort, waar ouderen met dementie wonen, kampt met een grote corona-uitbraak. Om welke variant het gaat, is niet bekend. Van de 106 bewoners zijn er tot 15 februari 70 bewoners positief getest. Ze kregen op 30 januari een eerste prik met een coronavaccin.

Verslaggever Kees Hoogendijk over de uitbraak


Twee bewoners zijn inmiddels overleden. Het aantal besmettingen onder het personeel op de locatie is beperkt waardoor de continuďteit van zorg gewaarborgd is.


Proeffestivals en -concerten
Het is bijna niet meer voor te stellen, maar er waren vandaag zo'n vijfhonderd mensen bij elkaar in het Beatrix Theater in Utrecht. Het betrof een zakelijke congres, de eerste proef in een reeks van acht.

Het eerste evenement in Nederlands sinds de coronacrisis


De proeven worden georganiseerd door Fieldlab Evenementen, een initiatief van de evenementenbranche dat wordt ondersteund door de overheid. Dat Guido Weijers zou gaan optreden in het Beatrix Theater was al aangekondigd, maar staatssecretaris Mona Keijzer maakte vandaag de data van meer experimenten bekend. Dit zijn ze:

20 februari: cabaretshow van Guido Weijers (500 bezoekers)
21 februari: voetbalwedstrijd NEC-De Graafschap (1500 bezoekers)
28 februari: voetbalwedstrijd Almere City FC-Cambuur Leeuwarden (1500 bezoekers)
6 maart: dance event in Ziggo Dome (1300 bezoekers)
7 maart: concert in Ziggo Dome (1300 bezoekers)
3 maart: dancefestival op Lowlands-terrein bij Walibi Holland (1500 bezoekers)
14 maart: popfestival op Lowland-terrein bij Walibi Holland (1500 bezoekers)

Deelnemers worden onder meer ingedeeld in bubbels. Bij alle proeffestivals, optredens en -concerten moeten bezoekers een negatieve coronatest laten zien. Bezoekers worden getemperatuurd en er worden steekproefsgewijs sneltesten afgenomen.

Koning Willem-Alexander sprak aan het einde van het eerste proefevenement van Fieldlab via een videoverbinding met de organisatoren en andere betrokkenen. Hij was erg benieuwd naar "de bijzondere dag". "Ik kan me voorstellen dat het voelt als een film als mensen geen afstand houden. Went het snel om weer bij elkaar te staan?", vroeg hij.

De koning noemde het evenement "het begin van een van de vele wegen uit deze donkere tijden". "Het zou mooi zijn als deze gegevens van 15 februari, op het moment van de dooi, meegenomen worden." Hij vindt dat iedereen gebaat is bij het onderzoek. "Het zou fantastisch zijn als er weer iets mogelijk wordt."

'Kroegenproef nu nog niet aan de orde'
Het is nog lang niet zeker of en wanneer er een proef komt voor verantwoord kroegbezoek, zoals de gemeente Utrecht, de GGD en horeca-ondernemers willen. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Hij temperde vandaag voorafgaand aan het overleg met de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's de verwachtingen. "Op dit moment is een proef nog niet aan de orde", aldus de minister.

Lees ook: Kabinet: Utrecht kan 'op korte termijn' proef met cafés draaien

Grote telefonische drukte bij GGD
Wie vandaag de GGD probeerde te bereiken voor het maken van een afspraak voor een test of een prik, moest soms lang wachten of kreeg zelfs geen verbinding. Het was volgens een woordvoerster erg druk door met name het verzetten van de 15.000 afspraken voor vaccinatie en 14.000 testafspraken die voor vandaag stonden ingepland, maar die door de gladheid niet konden doorgaan.

Het belcentrum werkte naar behoren en van een storing was volgens de GGD geen sprake, maar de drukte was op sommige momenten gewoon te groot.


Minister De Jong bezoekt Utrechts coronalab
Minister Hugo de Jonge bracht vandaag een bezoek aan het laboratorium van Saltro in Overvecht. Dit is eind vorig jaar neergezet. Op de locatie in Overvecht kunnen dagelijks 30.000 coronatests uit het hele land

Minister De Jonge over het coronalab in Utrecht


Coronaproof jubileumviering EDO
De Utrechtse voetbalclub EDO, waar Marco van Basten nog speelde, viert vandaag zijn honderdjarig bestaan. De op 15 februari 1921 opgerichte voetbalvereniging had dat uiteraard graag groots gevierd, maar dat zit er vanwege de coronabeperkingen niet in.

"Maar dat wisten we", zegt voorzitter Frits de Ru. "Daarom vieren we vanavond online een jubileumkwis, en dan gaan we achter het scherm ongetwijfeld het glas met elkaar heffen."

EDO viert eeuwfeest in coronatijd


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -