Oudewater wil alleen kleine windmolens

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Als er windmolens komen in de gemeente Oudewater, dan zullen die niet hoger zijn dan twintig meter. De gemeente wil daarnaast vol inzetten op zonnepanelen, zodat er tot 2030 geen hogere turbines hoeven te komen. Op die manier hoopt het college te voldoen aan de klimaatdoelstellingen.
Windmolens zijn vaak veel hoger dan twintig meter, meestal zelfs twee keer zo hoog. Toch wil Oudewater voor de kleinere opties gaan. Het nadeel is dat de opbrengsten van kleine windmolens relatief laag zijn.
Daarom moeten volgens wethouder Bas Lont zoveel mogelijk daken worden volgelegd met zonnepanelen. Aanvullend is er nog zo'n 20 hectare aan weidegrond nodig voor zonne-akkers.

Locaties

De gemeente is bezig om de plannen concreter te maken, want over locaties moeten nog knopen worden doorgehakt. Daarin wordt het belang van het open landschap meegewogen. Oudewater zoekt samenwerking met de omringende gemeentes Woerden, Montfoort, Lopik en IJsselstein. Ook andere Utrechtse gemeentes bereiden energieplannen voor.
Wethouder Lont zegt dat is gekeken naar de wensen van bewoners en wat volgens experts mogelijk is. "Onder inwoners merk je dat er bereidheid is om bij te dragen aan de energietransitie", zegt hij in een reactie.
"Er is bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden bij het spoor, naar andere processen zoals bodemdaling en afstemming met de regio. Daar komt uit dat dit voorstel het best past bij Oudewater en de omgeving."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.