Hugo de Jonge bezoekt corona-lab in Overvecht, waar ze staan te springen om tests

© RTV Utrecht
UTRECHT - Hoog bezoek vandaag in Overvecht: minister Hugo de Jonge ging langs bij het mega-coronalab dat twee maanden geleden in allerijl is neergezet. Hij kreeg een rondleiding en gaf antwoord op de vraag: waarom wordt de lab-capaciteit (nog) niet volledig benut?
De komst van het laboratorium aan de Hudsondreef (bedrijventerrein Overvecht-Noord) had behoorlijk wat voeten in de aarde. Dagelijks kunnen er 30.000 coronatests, afgenomen door de GGD'en in heel Nederland, worden geanalyseerd. Maar op dit moment zijn dat er slechts 2.000 tot 5.000 per dag.
Minister De Jonge is blij met de lab-capaciteit in Overvecht: "Veel testen is goed."
Saltro, het bedrijf dat het lab heeft opgezet, ziet graag dat er veel meer tests naar Overvecht worden gestuurd. "Dat is logistiek veel slimmer en efficiënter dan tests verspreiden over meerdere andere laboratoria", zegt Esther Talboom. "Wij denken dat het belangrijk is meer centrale regie te hebben op de verdeling."
Minister De Jonge snapt die wens. Maar hij vindt het belangrijk dat ook op andere plekken tests kunnen worden geanalyseerd. "Landelijk is de lab-capaciteit bijna 200.000 per dag. Maar op dit moment is de vraag naar testen helemaal niet zo groot."
Veel tests worden geanalyseerd in ziekenhuizen. Saltro ziet liever dat de artsen en onderzoekers in ziekenhuizen zich met andere zaken bezighouden. Zodat alle tests naar Overvecht kunnen. Maar minister De Jonge ziet juist wel wat in de spreiding. "Labs in ziekenhuizen hebben we ook gewoon nodig. En die houden we ook. Veel kunnen testen is goed tijdens zo'n pandemie."
Hoewel het mega-coronalab niet op volle sterkte draait, is het volgens Esther Talboom van Saltro toch goed dat er zo veel test-capaciteit is. "Als de derde golf komt, moeten we beter voorbereid zijn dan een jaar en een halfjaar geleden. Hier in Utrecht zijn wij heel goed voorbereid."
Mocht het coronavirus in de toekomst op z'n retour zijn, dan blijft het lab aan de Hudsondreef gewoon staan. Er is namelijk veel kennis en expertise opgedaan die bij eventuele nieuwe pandemieën nuttig kan zijn. Ook kunnen mogelijk zorgtaken in het lab worden uitgevoerd die niet zijn gerelateerd aan corona.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.