Rechercheonderzoek naar online bedreiging van wijkagenten Veenendaal

VEENENDAAL - De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar een serie bedreigingen aan het adres van wijkagenten in Veenendaal. Volgens de politie zijn eind januari online en via sociale media foto's van agenten verspreid met opruiende teksten. Een agent zou zelfs met de dood zijn bedreigd met teksten als "Zij moet dood vandaag".
Veenendaalse wijkagenten werden bedreigd op social media.
Chef Henk Wiesenekker van basisteam Veenendaal meldt via Facebook dat er ook is gedreigd om woningen van agenten met stenen te bekogelen. Ook de familieleden van de agenten die daar wonen lijden daar onder, zegt hij. "Ook zij vinden het spannend, en zij hebben niet zozeer voor het politiewerk gekozen. Het is schandalig dat dit gebeurt met mensen die zich dag in dag uit met ziel en zaligheid inzetten voor de veiligheid in Veenendaal."
Volgens de politie verschenen de bedreigingen op berichtendienst Telegram, tijdens de avondklokrellen die ook in Veenendaal voor ongeregeldheden op straat hebben gezorgd. De foto's zijn gekopieerd van overheidswebsite politie.nl. De recherche speurt op dit moment naar de eigenaren van de accounts 'TerrOrist' en 'Peter Ja Toch'. Ook groepsbeheerder 'BR' wordt gezocht.
Wiesenekker vindt het belangrijk dat de daders begrijpen welk effect hun online gedrag heeft. "Het kan maar zo zijn dat dit niet met deze bedoeling is gedaan. Dan is het goed om te beseffen wat voor een impact dit kan hebben op mensen, op wijkagenten. En daarnaast is het ver grensoverschrijdend gedrag, en dat tolereren we niet."
Hoe vaak agenten in de provincie Utrecht op deze manier belaagd worden kan woordvoerder Martin de Wit van politie-eenheid Midden-Nederland op dit moment nog niet zeggen. "Het wordt bijgehouden, maar we hebben de cijfers nu niet beschikbaar", zegt hij. "Foto's en contactgegevens delen, teksten als 'Zij moet dood vandaag', dat heeft natuurlijk enorm veel impact. Het is helaas iets wat de politie de laatste tijd wel meer ziet. Dat is zorgelijk en daarom doen we er ook uitgebreid onderzoek naar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.