RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Frans Hals-schilderij uit Leerdam gestolen door minderjarige jongens'


LEERDAM - Kunstdetective Arthur Brand is de gestolen Frans Hals uit het Leerdamse museum Hofje van mevrouw Van Aerden op het spoor. Volgens Brand is het schilderij 'Twee lachende jongens met bierkruik' in handen van een paar minderjarige jongens, vertelde hij vanochtend op Radio 1. "Voor zover ik weet, zitten ze met die Frans Hals in hun maag."

De politie vroeg eerder om tips over de diefstal in opsporingsprogramma Bureau Hengeveld.


Niemand wil dat ding nu meer kopen, dus ze lopen er een beetje mee te leuren."
Arthur Brand, kunstdetective

Het kunstwerk heeft een geschatte waarde van 15 miljoen euro. Het werd eind augustus vorig jaar voor de derde keer gestolen tijdens een inbraak in het museum, ondanks eerdere aanscherping van de beveiliging. De dieven zijn vermoedelijk via de achterkant het museum binnengekomen en met behulp van een spanband via de stadsmuur ontkomen.

Brand vermoedt dat de daders 'een paar minderjarige jongens' zijn. Zij zouden het schilderij hebben willen verkopen aan criminelen, die het dan konden inzetten in ruil voor strafvermindering. Het gestolen Van Gogh-schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' is volgens Brand met diezelfde bedoeling in handen van een man die vastzit op verdenking van drugshandel.

 Het schilderij hing in het museum Hofje van mevrouw Van Aerden. Het schilderij hing in het museum Hofje van mevrouw Van Aerden. | Foto: Politie / Opsporing Verzocht

Toen Brand daarachter kwam, meldde hij in zijn eigen tv-serie dat 'er geen strafvermindering meer komt'. "Dat gaat niet gebeuren; als je dat doet, is het hek van de dam." Over de Frans Hals: "Niemand wil dat ding nu meer kopen, dus ze lopen er een beetje mee te leuren." Hoe hij dit allemaal weet? "Ik heb natuurlijk een groot netwerk. En de onderwereld staat nou niet echt bekend om z'n discretie."

Het museum Hofje van mevrouw Van Aerden wil nadrukkelijk niet reageren op de uitspraken van de kunstdetective. "We mogen niks zeggen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -