RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Musea kijken reikhalzend uit naar versoepeling: 'Durft het publiek straks weer te komen?'

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Durven de liefhebbers straks weer het museum te bezoeken? Het is een vraag die onder musea leeft, nu ze al twee maanden de deuren noodgedwongen dicht houden. "Als straks iedereen gevaccineerd is, dan voelt iedereen zich wel veilig. Maar wat kan er tot dat moment? Dat is de vraag."

16 december 2020 was de laatste dag dat conservator Afiena van IJken een voet in het Stedelijk Museum Vianen zette. "Mijn kerstpakket ligt hier zelfs nog." Het voelt gek, vindt ze, om zo in het museum rond te lopen. "Het leeft niet. De gordijnen zijn dicht, er zijn geen bezoekers... dit is niet zoals het hoort."

Ook bij het Nationaal Glasmuseum in Leerdam hebben ze inmiddels alle 'gewone' museumtaken wel gedaan. "Alle collecties zijn geregistreerd en als je binnenkomt ruikt alles naar verse verf. Het museum is helemaal opgeknapt. Maar met dit soort taken kun je natuurlijk niet eeuwig bezig blijven", zegt Laurens Geurtz.

Back to the Jungle
De nieuwste tentoonstelling, Back to the Jungle van ontwerper en uitvinder Eibert Draisma staat nog altijd te wachten op publiek. Kleurige potjes en vazen staan in een soort scheikundige opstelling klaar in het Glasmuseum. "Eibert heeft zich een slag in de rondte gewerkt om voor deze tentoonstelling allemaal bijzondere junglewezens te maken. Hij houdt heel veel van techniek en natuurkunde en heeft met bijzondere effecten deze objecten gemaakt in onze eigen glasblazerij", vertelt Geurtz.

Maar tot nu toe staat het werk stof te happen. "Het is iedere keer weer de bakens verzetten. Herfstvakantie en kerstvakantie is ons al door de neus geboord. Binnenkort komt de voorjaarsvakantie eraan. Het is te hopen dat er dan meer kan."

Laurens Geurtz van het Glasmuseum Leerdam: 'Het is iedere keer weer de bakens verzetten.'


Massagraf
De vraag is: durft het publiek het aan? Het is een grote zorg voor het Stedelijk Museum Vianen. "Ik kan me goed voorstellen dat mensen het heel spannend vinden om hier met het openbaar vervoer naartoe te komen. Toch moet het hier echt veilig kunnen. Wij waren al een doorstroomlocatie: je komt op één plek binnen en loopt zo snel mogelijk weer door. Je bent dus nooit drie uur lang met dezelfde mensen in dezelfde ruimte, zoals bij een theater of bioscoop. De kans op besmetting is dus klein hier."

Afiena van IJken van het Stedelijk Museum Vianen: 'Mijn kerstpakket ligt hier zelfs nog.'


In de tussentijd heeft het Viaanse museum de handen vol aan een nieuwe tentoonstelling. Want één ding is zeker, het massagraf dat afgelopen november in Vianen werd gevonden, daar moét een expositie over komen. "Er zijn prachtige dronebeelden en er zijn ook ideeën om een gezicht te reconstrueren op basis van een skelet. Dit is een vondst waar we niet omheen kunnen!"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -