Geharrewar over avondklok: veel onduidelijkheid over vanavond

Viruswaarheid-voorman Willem Engel strijdt in de rechtbank tegen de avondklok.
Viruswaarheid-voorman Willem Engel strijdt in de rechtbank tegen de avondklok. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Is er nou wel of niet een avondklok vanavond? Vooralsnog is dat onduidelijk. Vanochtend bepaalde de rechter dat de avondklok juridisch niet houdbaar is. Maar het kabinet houdt voet bij stuk en vroeg een turbozitting (hoger beroep) aan. Maar dat hogere beroep verloopt niet bepaald soepel.
Het hof in Den Haag zou zich om 16.00 uur buigen over een schorsingsverzoek van de uitspraak van de rechter over de avondklok. Maar actiegroep Viruswaarheid wraakte de rechter. Om 19.00 uur werd het wrakingsverzoek afgewezen.
Dat betekent dat het hof zich alsnog gaat buigen over de vraag of de avondklok vanavond wel of niet geldt. Hoe laat dat precies wordt, is nog onbekend. Berichtgeving daarover volgt later op onze website.

Geen boetes?

Voorlopig kunnen handhavers geen boetes uitschrijven, vindt de Nederlandse BOA Bond. Toch zegt een politiewoordvoerder tegen de NOS dat agenten sowieso gaan surveilleren, ongeacht de uitkomsten van de rechtszaak. "Mogelijk geven agenten dan nóg duidelijker mee dat als mensen het niet eens zijn met een boete, ze bezwaar kunnen aantekenen."

Rutte: 'Tegenvaller'

Het eerdere vonnis van de rechtbank vanochtend om een streep te zetten door de avondklok is "echt een tegenvaller", vindt Rutte. De maatregel is volgens de premier onverminderd noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom komt het kabinet toch met een spoedwet om de avondklok in vast te leggen. Die zou "ten overvloede" zijn. Volgens Rutte is er namelijk wel degelijk een juridische basis voor de maatregel.

Bekeuringen

De rechtbank in Den Haag bepaalde vanmorgen dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De zaak was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid. Volgens een woordvoerder van de BOA Bond is er nog te veel onduidelijk over wat er vanavond gaat gebeuren. "Wij zijn een uitvoerende organisatie en doen wat de overheid ons opdraagt."
De boa-woordvoerder vraagt zich ook af of de eerder uitgeschreven bekeuringen wel geldig zijn. "Het kan zijn dat alle boetes worden teruggedraaid, maar dat is uiteindelijk aan de rechter." De politie heeft tussen 23 januari en eind vorige week bijna 26.000 boetes van 95 euro uitgedeeld aan mensen die zonder goede reden tussen 21.00 en 04.30 uur op straat waren. Er zijn nog meer avondklokboetes uitgeschreven, maar het totaal dat boa's in de Nederlandse gemeenten hebben gegeven is niet bekend.

Kwijtschelden

Advocaat Michael Ruperti zegt dat honderden mensen die zo'n boete hebben gekregen deze terug claimen of kwijtgescholden willen zien. Een aantal van Ruperti's cliënten heeft de avondklok opzettelijk genegeerd, om een rechtszaak uit te lokken. Hij wil hun verzoeken nu rechtstreeks indienen bij minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.
Ook bij de politie leven veel vragen, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. Volgens hem heeft de rechterlijke uitspraak gevolgen voor de agenten die zijn ingeroosterd om vanavond te surveilleren. "Het vonnis negeren kan niet", zegt hij. Tenzij er andere wettelijke mogelijkheden zijn lijkt het erop dat ook politieagenten geen bekeuringen meer kunnen geven. Struijs benadrukt verder dat de gang van zaken het vertrouwen van de burgers in de aanpak van de coronacrisis aantast.

Supermarkten en take away

Volgens supermarktkoepel CBL overleggen supermarktondernemers op dit moment met het kabinet over langer openblijven, nu de wettelijke basis onder de avondklok is weggevallen. Volgens een woordvoerster vond de branche het de afgelopen weken ook al vervelend dat de winkels eerder dicht moesten, omdat het daardoor overdag drukker werd in de supers. Maar toen had iedereen zich te houden aan de avondklok. Het CBL hoopt later op dinsdag meer duidelijkheid te kunnen geven over wat de uitspraak van de rechter over de avondklok betekent voor supermarkten.
Ook restaurants lijken weer langer open te kunnen blijven voor afhalers. Volgens voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland is dat een logisch gevolg van het gerechtelijke besluit om de avondklok op
te heffen.

Studenten

De Landelijke Studentenvakbond in Utrecht is blij met het besluit van de rechter om de avondklok per direct op te heffen. Studentenorganisaties waren tegenstander van de maatregel. "Goed nieuws voor jongeren. Er komt weer wat vrijheid terug die jongeren nu goed kunnen gebruiken", reageert LSVb-voorzitter Lyle Muns.
Volgens Muns kwamen jongeren in de knel met hun welzijn. "Door de avondklok konden jongeren geen vrienden of vriendinnen meer bezoeken of een blokje om doen, even weg uit die kleine studentenkamer", zegt Muns. "Het is wel opvallend, het is voor het eerst dat de rechter een stop heeft gezet op het coronabeleid", vervolgt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.