Skeletten in massagraf Vianen vermoedelijk Britse soldaten

© RTV Utrecht
VIANEN - De skeletten uit het recent ontdekte massagraf in Vianen zijn vermoedelijk van Britse soldaten die zijn omgekomen tijdens de Eerste Coalitieoorlog aan het eind van de achttiende eeuw. Naast de vindplaats stond waarschijnlijk een veldhospitaal, waar gewonde en zieke soldaten uit een veldslag konden worden verzorgd. Zowel sporen op de skeletten als onderzoek in krantenarchieven wijzen daarop.
Archeologen ontdekten eerder al dat de skeletten sporen van geweld bevatten. Na nader onderzoek blijkt nu dat het in een aantal gevallen gaat om zaagsporen, die kunnen wijzen op medische handelingen als een amputatie. Doordat het gaat om skeletten van jonge mannen en er dus sprake is van sporen van medische handelingen, is het scenario van een veldhospitaal aannemelijk.

Mannen rookten pijp

Aan enkele gebitten te zien, rookten de mannen pijp. Het roken van pijp gebeurde na circa 1600 eerst vooral door de rijken; tabak was duur. Vanaf rond 1690 werd pijproken gangbaar in alle lagen van de bevolking. Daardoor wisten de onderzoekers dat het graf niet ouder kon zijn dan 1690. Andere aanwijzingen lieten namelijk al zien dat het gaat om jongens en mannen van arme komaf.
De onderzoekers spitten vervolgens door de krantenarchieven op zoek naar vroegere oorlogen van na 1690. Zo stuitten ze op een bericht in de Amsterdamse Courant van 28 december 1794, waarin wordt gesproken over de inrichting van een veldhospitaal in de ruïnes van kasteel Batestein. "Het massagraf ligt hier nog geen 100 meter vandaan", laat de gemeente Vijfheerenlanden weten.

Dagboeken van soldaten

Verder is bekend dat het hospitaal is ingericht voor en door Engelse soldaten. Zij vochten samen met het Staatse leger en troepen uit Pruisen tegen de Fransen in de Eerste Coalitieoorlog. De oorlog verliep dramatisch voor de Engelsen. Dit zou blijken uit dagboeken van Engelse soldaten. "Vele soldaten bezweken tijdens de oorlog door ziekte, ondervoeding en kou."
"Het vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of deze vermoedens kloppen", zegt wethouder Christa Hendriksen in een reactie. Overigens wordt dat voor een deel uitgevoerd in Engeland. "Puur toeval", aldus Hendriksen. Ze laat weten dat de gemeente de Britse overheid inmiddels op de hoogte heeft gebracht van de vondst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.