Hoogbejaarde Amersfoorter (89) hangt jaren cel boven hoofd voor neersteken mantelzorger

© AS Media
AMERSFOORT - Een hoogbejaarde Amersfoorter gaat mogelijk jaren de gevangenis in voor het neersteken van een vriend die hem jarenlang hielp en dagelijks bij hem thuis eten kwam koken.
Het Openbaar Ministerie eiste voor poging tot doodslag vandaag 4 jaar celstraf tegen de oude man, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook zou hij het slachtoffer zo'n 5000 euro schadevergoeding moeten betalen.

Vleesmes

De 89-jarige Turan I. stak op zondag 9 augustus in zijn huis aan de Oude Grutmolen de mantelzorger met een groot vleesmes in zijn zij. Volgens de officier van justitie deed hij dat met opzet en had de steekwond dodelijk kunnen zijn. Het slachtoffer vluchtte naar buiten en wist zelf 112 te bellen en bij de buren aan te bellen voor hij bloedend in elkaar zakte.
Turan I. is een breekbaar ogende man, die in een rolstoel door de parketpolitie de rechtszaal binnen werd gereden. Volgens de geboortedatum in zijn paspoort zou hij nu 85 jaar oud zijn, maar hij zelf zegt dat dit een fout is en dat hij al in 1931 in Turkije ter wereld kwam. Over het neersteken van zijn 59-jarige vriend legde hij wisselende verklaringen af.

Salade

Het slachtoffer zegt op de bewuste dag in het keukentje van Turan I. een salade stond klaar te maken. Het was gezellig en hij hoorde de oude man met zijn rollator binnenkomen. Toen hij plots iets vreemds in zijn zij voelde, draaide hij zich om en zag hij de oude man op de grond liggen met het mes in zijn handen. "Ja allah, ik heb hem vermoord", zou I. in het Turks hebben gemurmeld. Toen merkte de mantelzorger dat hij was gestoken.
Kort na het steekincident vertelde de verdachte dat hij ruzie met de vriend had gehad, maar in de rechtszaal zei hij dat hij zich er niets van kon herinneren. Hij kon zich niet voorstellen dat hij zoiets zou doen en beweerde zelfs dat het slachtoffer het had verzonnen om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te kunnen krijgen. Verder zei hij van het slachtoffer te houden alsof hij een van zijn eigen kinderen was.

Agressief

Bij doorzoeking van het huis van I. vond de politie naast het bebloede vleesmes nog veel meer messen, ook op zijn nachtkastje en in de tuin. De verdachte zegt dat hij ze voor zelfbescherming altijd binnen handbereik had, maar gebruikte ze ook voor het wieden van onkruid. Volgens twee van zijn zoons heeft hij een fascinatie voor messen. In het verleden zou hij in een agressieve bui stekende bewegingen hebben gemaakt naar een van zijn zoons en zijn vrouw. Ook zou hij in Turkije in een boze bui een koe hebben doodgestoken.
Deskundigen hebben bij de oude man geen psychische ziekte of stoornissen kunnen ontdekken, zegt het OM. Hij zou daarom volledig toerekeningsvatbaar zijn. Volgens de deskundigen is de kans op herhaling groot als de Amersfoorter vrijkomt. De officier van justitie eist daarom ook een jaar voorwaardelijke celstraf tegen hem, met een proeftijd van vijf jaar. Tijdens die proeftijd zou hij onder toezicht van de reclassering komen te staan.

Maximum leeftijd?

Volgens de advocaat van I. was er geen sprake van een poging om de mantelzorger te doden, maar hooguit van zware mishandeling. Een thuiszorgmedewerker zou Turan I. hebben omschreven als "een lieve man met een gebruiksaanwijzing." Hij zou extra te lijden hebben gehad onder de coronamaatregelen, omdat hij daardoor niet naar de dagbesteding kon. Ook zijn hoge leeftijd zou de rechtbank mee moeten laten wegen in het vonnis. Zij vroeg de rechtbank de straf te beperken tot de ruim 4 maanden dat I. nu in voorarrest zit.
De officier van justitie vroeg de rechters juist om de hoge leeftijd van de verdachte buiten beschouwing te laten. Strafbaarheid kent volgens haar geen maximum leeftijdsgrens. Of de rechtbank er wel rekening mee zal houden, wordt over twee weken duidelijk bij de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.