RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

RIVM: zorgelijke mutatie Britse variant in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De Britse variant van het coronavirus is zich opnieuw gaan muteren. Deze "zorgelijke" verandering is voor het eerst in Nederland vastgesteld. Het gaat om iemand die in de provincie Utrecht is getest. De GGD voert momenteel bron- en contact onderzoek uit. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De zogenoemde E484K-mutatie is eerder bij 23 mensen in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. Het kan ervoor zorgen dat de bestaande coronavaccins minder goed werken tegen het virus. Dezelfde verandering is eerder gezien bij de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. Ook is de mutatie waarschijnlijk van invloed op de sterkte van de binding van het virus aan cellen in het lichaam.

Coronacijfers
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2735 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat is ruim onder het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen van 3604 nieuwe coronagevallen per dag. Wel neemt het percentage positieve tests neemt toe. Daardoor blijft het aantal nieuwe gevallen min of meer gelijk aan vorige week. In de afgelopen zeven dagen zijn 25.229 positieve tests geregistreerd, tegen 24.668 in de week ervoor.


De snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt neemt toe, stelt het RIVM. Het zogeheten reproductiegetal is gestegen van 0,91 naar 0,96. "Steeds meer mensen raken besmet met de besmettelijkere Britse variant."

In de Veiligheidsregio Utrecht kwamen er afgelopen etmaal 178 besmettingen bij, in de lijn met de dalende trend. In Groningen, Kennemerland en Gooi en Vechtstreek steeg het aantal meldingen met meer dan 20 procent. In Drenthe, Gelderland, Twente, Zaanstreek-Waterland, IJsselland, Rotterdam-Rijnmond stabiliseerde het aantal meldingen.Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -