RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwe mutatie vastgesteld in regio Utrecht, commerciële teststraat weer in de fout en kappers doen het licht aan


PROVINCIE UTRECHT - Dit is corona vandaag. Hier vind je de regionale ontwikkelingen rond de pandemie.
In het kort
- "Zorgelijke" mutatie in regio Utrecht
- Juridisch steekspel: avondklok onzeker
- CommerciŽle teststraat in Utrecht weer op vingers getikt
- De coronacijfers
- Kappers willen permanent open
- Vuvuzela luidt al weken de avondklok in
Zorgelijke 'E484K-mutatie' duikt op in regio Utrecht
In de provincie Utrecht is een zorgelijke mutatie van de Britse coronavariant vastgesteld, meldde het RIVM vandaag bij de presentatie van de weekcijfers. Waar deze besmetting precies is vastgesteld, is nog onbekend. De GGD regio Utrecht voert bron- en contact onderzoek uit.

De mutatie, die ook gezien is in de Afrikaanse en Braziliaanse varianten, kan er volgens het RIVM voor zorgen dat de bestaande coronavaccins minder goed werken tegen het virus. Ook hebben genezen coronapatiŽnten mogelijk minder afweer tegen deze nieuwe versie.

Wel of geen avondklok?
De avondklok is onrechtmatig, oordeelde de voorzieningenrechter vanmorgen. Actiegroep Viruswaarheid werd daarmee in het gelijkgesteld. Het kabinet ging vanmiddag meteen in hoger beroep om het besluit te laten schorsen in afwachting van een kort geding aanstaande vrijdag om 10.00 uur.

Viruswaarheid wraakte vervolgens op zitting het gerechtshof. Jurist Jeroen Pols van de protestgroep noemde de rechter vooringenomen omdat hij niet het woord kreeg van haar.

Minister Grapperhaus over het hoger beroep


De wrakingskamer van het gerechtshof in Den Haag heeft het verzoek vanavond afgewezen. Het hof buigt zich nu alsnog over het schorsingsverzoek.

Premier Rutte roept alle Nederlanders op om zich aan de avondklok te houden, ongeacht de uitspraak.

'Doe dat alstublieft'


Studentenvakbond LSVb in Utrecht toonde zich vanmiddag alvast tevreden.

'Vrijheid weer terug'


De cijfers
In de provincie Utrecht werden afgelopen etmaal 178 nieuwe besmettingen gemeld. Het percentage positieve testen nam met 0,1 procent af naar 8,4 procent. Er zijn 7 nieuwe sterfgevallen en 9 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld in de provincie Utrecht. Afgelopen week zijn 1903 besmettingen gemeld. De weken ervoor lag het aantal op 1781, 1834 en 2309.Landelijk neemt het percentage positieve tests toe (11 procent). Daardoor bleef het aantal nieuwe gevallen min of meer gelijk aan vorige week. In de afgelopen zeven dagen zijn 25.229 positieve tests geregistreerd, tegen 24.668 in de week ervoor.

Het RIVM wijst er wel op dat er minder is getest. Het winterweer weerhield mensen er mogelijk van. Ook waren sommige teststraten door de weersomstandigheden korte tijd gesloten.


De snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt neemt toe, stelt het RIVM. Het zogeheten reproductiegetal is gestegen van 0,91 naar 0,96. "Steeds meer mensen raken besmet met de besmettelijkere Britse variant", aldus het RIVM.Kappers willen permanent open
Kappers doen donderdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur het licht aan in hun gesloten salons. Ze strijden hiermee gezamenlijk voor heropening en financiŽle hulp. De Nederlandse Cosmetica Vereniging in Utrecht heeft de actie aangekondigd. De organisatie hoopt dat er duizenden salons in Nederland mee zullen doen.

Teststraat in Utrecht mag geen sneltesten meer doen
De gezondheidsinpectie grijpt opnieuw in bij het bedrijf Coronatestservice van Q-COMED BV. De organisatie, die onder meer een locatie op het parkeerdek van The Wall in het Utrechtse Leidsche Rijn heeft, mag geen sneltesten meer afnemen, uitvoeren en analyseren. De inspectie ziet risico's op het gebied van veiligheid en kwaliteit.

November werd de organisatie ook al door de inspectie op de vingers getikt. Het bedrijf hield zich niet aan de geldende hygiŽnerichtlijnen en kreeg een dwangsom van 10.000 euro opgelegd. En een maand daarvoor kreeg was er een waarschuwing omdat er risico's waren voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

Coronatestservice mag wel doorgaan met de PCR-testen en antistoftesten. Wel moeten daarbij eveneens verbeteringen worden doorgevoerd, waartoe de inspectie al eerder had opgedragen.

Vuvuzela luidt avondklok in
Om de verveling tegen te gaan luiden bewoners van drie studentenflats in Tuindorp-West dagelijks de avondklok in. Stipt om negen uur staan alle studenten op de balustrade te juichen en te toeteren met een vuvuzela.

Utrechtse studenten luiden avondklok in met vuvuzela


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -