RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gerechtshof beslist enkele minuten na half 9: avondklok blijft voorlopig van kracht

PROVINCIE UTRECHT - Er geldt vanavond tóch een avondklok. De regering heeft dat op het laatste moment afgedwongen via een turbulent verlopen 'turbospoedzitting' bij de rechtbank.

Dat betekent dat mensen ook vanavond vanaf 21.00 uur niet buiten mogen zijn, tenzij ze daarvoor een geldige reden hebben. De Utrechtse burgemeester Dijksma hoopt dat alle Utrechters zich eraan houden. "De avondklok geldt in ieder geval tot vrijdag. Ik roep Utrechters op zich aan deze (ingrijpende) maatregel te houden om samen het coronavirus te bestrijden."

Juridisch getouwtrek
Eerder vandaag oordeelde de voorzieningenrechter dat de avondklok juridisch niet houdbaar is. Tot grote teleurstelling van het kabinet en premier Rutte. Zij gingen in beroep.

Met succes: zo'n twintig minuten voor het ingaan van de avondklok besloot het hof dat de maatregel van kracht blijft totdat een nieuwe inhoudelijke zitting volgt. Die zitting staat vrijdag op het programma bij het Haagse hof. Een uitspraak zal een paar dagen later volgen.

We houden overal rekening mee. Van hopelijk een toch rustige avond tot spontane demonstraties."
Jan Struijs (Politiebond)

'Grote fout'
Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid reageerde furieus op de beslissing van het hof. "U maakt een grote fout", zei Engel tegen de voorzitter van het hof.

Politie schaalt op
Ondertussen zet de politie in meerdere steden extra agenten in. Om welke steden het precies gaat, is niet bekend. Her en der wordt opgeroepen om de straat op te gaan. "We houden overal rekening mee. Van hopelijk een toch rustige avond tot spontane demonstraties", zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond.

Het lijkt erop dat de politie vanavond en vannacht terughoudend gaat zijn met het uitdelen van boetes voor mensen die de avondklok overtreden. Totdat het gerechtshof in Den Haag uitspraak heeft gedaan, zal de politie overtreders aanspreken en waarschuwen, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie.

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden deelde op Twitter zijn mening over het juridische getouwtrek over de avondklok:


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -