GroenLinks Zeist onderzoekt eigen partij na nepprofielen fractievoorzitter

© GroenLinks / Facebook
ZEIST - GroenLinks in Zeist gaat een extern onderzoek laten uitvoeren naar het social media-gedrag van partijleden in de gemeente. De aanleiding is de rel om nepprofielen die voormalig fractievoorzitter Ronald Camstra gebruikte op Facebook. Vanavond sprak de raad voor het eerst in het openbaar over de kwestie.
GroenLinks heeft het onderzoek tijdens de raadsvergadering aangekondigd. Plaatsvervangend fractievoorzitter Roel van Nieuwstadt wil namelijk zeker weten of Camstra alleen heeft gehandeld of dat er toch partijleden zijn die hem met de accounts hebben geholpen.
In werkelijkheid zat ik met andere vrouwen in een groep, en met de fractievoorzitter van GroenLinks.
Aline Pastoor
Ook deed Van Nieuwstadt een boekje open over de eerste dagen nadat Camstra bekend had inderdaad een internettrol te zijn: "Toen de eerste schok voorbij was zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Hoe heeft het kunnen gebeuren? Heeft hij dit in zijn eentje gedaan? De fractieleden hebben aangeveven dat ze geen idee hadden dat Camstra achter die profielen zat. Ook zeggen ze zelf geen nepaccounts te beheren. We hebben een blinde vlek gehad, het heeft namelijk onder onze neus afgespeeld."
GroenLinks verwacht binnen een maand een rapportage van dat onderzoek.

Coalitie op de tocht?

De andere partijen in de raad juichen dat onderzoek toe en veroordelen de actie van de voormalig GroenLinks-politicus. Toch houdt de rel, ondanks het vertrek van Camstra, de gemoederen nog flink bezig. Zegt Walter van Dijk (VVD). GroenLinks zit samen met de VVD, CDA en ChristenUnie/SGP in een college. Of dat stand houdt is nog niet in beton gegoten.
Van Dijk: "We willen op korte termijn duidelijkheid. Camstra heeft het goede gedaan door terug te treden als raadslid. Maar heeft hij dit alleen gedaan of wist de rest van GroenLinks ervan? Is er genoeg kritisch en zelfreinigend vermogen in de partij? En zo zijn er nog legio vragen die reiken tot de coalitie. Of we door willen? Daar kan pas antwoord op komen na het onderzoek."
Sommige raadsleden deelden persoonlijke ervaringen met Camstra of een van zijn profielen. Aline Pastoor (CDA): "Ik ben zelf ook lid geweest van een groep van 'Noortje'. In werkelijkheid zat ik met andere vrouwen in een groep, en met de fractievoorzitter van GroenLinks. Hij hield ons willens en wetens voor de gek."

Voor de gek

En dat gevoel van 'voor de gek houden' leeft breed. Karst Schuring (PvdA): "Er is structureel gemanipuleerd. Ik heb ook altijd het gevoel gehad dat twee van de accounts waar ik mee sprak nep waren. Was dat misschien een signaal dat ik op had moeten pakken? Na het verschijnen van dat rapport moeten we daar iets mee; wat moet je nou doen om eerder dit soort gevallen te herkennen?"
Dat is reflectie waar ook burgemeester Koos Jansen voor voelt. Hij wil een gesprek: "Waarin we niet met de vinger gaan wijzen, maar naar onszelf kijken en hoe we toekomstgericht sterker kunnen voortgaan." Jansen voelt niets voor nog een onderzoek. Camstra is inmiddels uit de politiek en is onlangs ook zijn baan verloren.
Op 2 februari wordt Camstra door een inwoners van Zeist beschuldigd van het gebruik van nepprofielen. Camstra ontkent op dat moment, ook tegen zijn fractie.

Twee dagen later stapt hij toch op als fractievoorzitter, de reden: veel negatieve aandacht. GroenLinks start een onderzoek naar de beschuldigingen. Nog diezelfde dag bekent Camstra het gebruik van nepprofielen.

Op 6 februari wordt hij op non-actiefgesteld als topman bij een woningcorporatie. Een week later vertrekt hij formeel bij zijn werkgever.

Kritisch op onderzoek

De gemeenteraad van Zeist gaat het onderzoek dat GroenLinks laat uitvoeren kritisch benaderen. "Het beeld ontstaat nu dat ontwetendheid overheerst", stelt de fractie van ChristenUnie/SGP. "Wij vinden dat opmerkelijk."
Carlo Fiscalini (NieuwDemocratisch Zeist): "We kunnen toch met vertrouwen wachten op datgene dat er uit het onderzoek gaat komen. Als raad moeten we dat goed bekijken."
Roy Luca (Seys.nu) vraagt zich nog af wat er gebeurt als blijkt wanneer andere GroenLinksers wel bijdrages hebben geleverd. Het antwoord van Van Nieuwstadt daarop is kort: "Mocht het nou blijken dat iemand Camstra geholpen heeft dan gaat dat zware consequenties hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.