Ingmar Oostrom uit Oudewater fluit eerste wedstrijd mét publiek: 'Eindelijk weer wat beleving'

© Orange Pictures
OUDEWATER/UTRECHT - Ingmar Oostrom uit Oudewater is aangesteld als scheidsrechter voor de voetbalwedstrijd NEC-De Graafschap van zondag. Op zich is dat niet heel bijzonder, maar wel in het licht van het FieldLab-experiment dat dan uitgevoerd wordt. Het is de eerste wedstrijd met publiek in een stadion sinds afgelopen oktober. "Eindelijk, hier kijken we allemaal naar uit", reageert Oostrom.
"We krijgen weer wat beleving in het stadion", gaat hij verder. "Het liefst heb je natuurlijk een kolkend stadion, ook als scheidsrechter, maar nu is het wat meer beperkt. Het gaat om een test, die heel belangrijk is om te kijken wat er mogelijk is."

FieldLab

In het Goffertstadion in Nijmegen zijn zondag 1.500 mensen welkom. Er wordt geëxperimenteerd met als hoofdvraag hoe publiek op termijn weer toegelaten kan worden tot evenementen, zoals voetbalwedstrijden. De proef wordt georganiseerd door FieldLab Evenementen, een initiatief van de evenementenbranche dat wordt ondersteund door de overheid.
Dat er straks publiek zit is anders. Het geeft een lekker gevoel, je krijgt emotie op de tribunes en dat is mooi. Er gebeurt dan echt weer iets.
Ingmar Oostrom
Aan Ingmar Oostrom de taak om het duel tussen NEC en De Graafschap in goede banen te leiden. "Ik ben door de KNVB gewoon aangesteld voor de wedstrijd en verder niet extra ingelicht over het experiment. Ik wist wel dat het speelde. Het is een leuke bijkomstigheid", vindt de arbiter.
"Spelen in een leeg stadion in het betaalde voetbal is ondertussen normaal. Dat er straks publiek zit is wel anders, want het geeft een lekker gevoel. Je krijgt emotie op de tribunes en dat is mooi. Er gebeurt dan echt weer iets. Ik las deze week dat de laatste wedstrijden met publiek eind september waren. Dat is echt lang geleden", zegt Oostrom.
De laatste vijf maanden stond hij dus in lege stadions op het veld. "Dat went ook wel. Je moet vooral jezelf op scherp zetten. Alle wedstrijden komen live op tv en ik heb ook wat leuke potjes gefloten, dus wat dat betreft verandert er niet zoveel. Maar je mist in het stadion wel die extra dimensie van het publiek."

Thuisvoordeel

Oostrom floot dit seizoen drie duels in de eredivisie (waaronder FC Utrecht-Heracles) en tien wedstrijden in de eerste divisie. Met volle stadions werd nog wel eens gezegd dat scheidsrechters 'thuisfluiters' waren, mede door de reacties uit het publiek. Dat thuisvoordeel lijkt te zijn verdwenen door de lege stadions, al kan de scheids uit Oudewater zich überhaupt niet vinden in de kritiek.
"Dat hoor je wel vaak, maar ik ervaar dat zelf niet zo. Ik wil de beste beslissing nemen op dat moment. Dan heb ik geen tijd om te denken aan een thuis- of een uitploeg, bijvoorbeeld bij een strafschopmoment. Mijn manier van fluiten blijft hetzelfde, en dan is een beslissing altijd goed of fout. In de eredivisie kijkt dan ook nog de VAR mee als je mis zit. Dat is niet anders dan normaal", legt hij uit.
Ingmar Oostrom in 2016
Ingmar Oostrom in 2016 © Orange Pictures
Toch speelt het publiek een rol bij wedstrijden, door de massale reacties op bijvoorbeeld een overtreding. "Dat mis je wel inderdaad, al zijn het nu vooral de spelers die je hoort schreeuwen", lacht Oostrom. "Dat hoor je veel meer. Dan denk je dat het een pittige overtreding is en dan valt het soms best mee achteraf. Dat geschreeuw krijg je in een vol stadion minder mee."
"Je hoort de spelers onderling praten, maar dat gebeurde altijd al in het veld. Spelers kunnen ook altijd wat zeggen tegen mij, dat is mijn manier van fluiten en dat werkt goed. Ik ben niet iemand tegen wie ze niets mogen zeggen", zegt hij.
In de rust hoorde ik van de tribune opeens Frans van Seumeren roepen: 'Goed gedaan jongens'. Normaal horen wij dat niet, maar nu wel.
Ingmar Oostrom

Frans van Seumeren

Op 16 januari was Oostrom de leidsman bij FC Utrecht-Heracles. Hoewel de stadions leeg zijn, mogen directieleden van de clubs wel aanwezig zijn. "In de rust hoorde ik van de tribune opeens Frans van Seumeren roepen: 'Goed gedaan jongens'. Normaal horen wij dat niet, maar nu wel vanaf het veld. Het is dan meer de reactie van het individu dan die van de massa. Dat maakt het in een leeg stadion wat persoonlijker", vertelt Oostrom.
Aankomende zondag zal er meer geroezemoes en rumoer zijn bij de wedstrijd van Oostrom. Het publiek wordt verdeeld in bubbels en elke bubbel krijgt zijn eigen 'maatregelen' om te testen. Bang dat hij uitgefloten gaat worden, is Oostrom niet.
"Dat zal altijd blijven en dat hoort ook bij het vak. We hebben het een tijdje niet gehoord, maar iedereen heeft zijn mening en mag die delen. Ik ben vooral blij dat we mogen voetballen en dat we een beetje kunnen benaderen van hoe het ook alweer was met mensen in een stadion", vertelt de scheidsrechter.
Afgelopen maandag was het eerste FieldLab-experiment in het Beatrix Theater in Utrecht. Toen werd een zakelijk congres met 500 mensen georganiseerd.

Aanstaande zaterdag is in het Beatrix Theather opnieuw een experiment, dan met een cabaretshow van Guido Weijers voor 500 mensen.

Zondag staat het experiment met maximaal 1.500 mensen in het voetbalstadion bij NEC-De Graafschap gepland. Op zondag 28 februari wordt bij Almere City-Cambuur Leeuwarden opnieuw een test met publiek uitgevoerd in een voetbalstadion met 1.500 mensen.

In maart volgen dan nog experimenten met een dance-event, een concert, een dancefestival en een popfestival.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.