Utrechtse gedragswetenschapper: 'Gedoe over avondklok maakt ons nog onzekerder in crisistijd'

UTRECHT - Het juridisch geharrewar over de avondklok, wat doet dat met ons en de acceptatie van de coronamaatregelen? We vroegen het gedragswetenschapper Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht. "Dit kwam niet over als een regering die het goed op de rails heeft. En dat is jammer, want het maakt ons onzekerder en uitgeputter dan we al zijn."
De voorzieningenrechter bepaalde gisteren dat de avondklok per direct moet worden opgeheven en stelde daarmee protestbeweging Viruswaarheid van Willem Engel in het gelijk. Na een rumoerige zitting besloot het gerechtshof de uitspraak gisteravond te schorsen. Daardoor blijft de avondklok van kracht tot vrijdagochtend het hoger beroep van het kabinet dient.

Verbijsterd

"Ik denk dat we toch wel licht verbijsterd waren over wat we allemaal zagen", zegt Van den Bos, hoogleraar sociale psychologie en empirische rechtswetenschap. "Het zijn onzekere tijden. Hoe gaat het met de ontwikkeling van het virus, met de Britse variant, met de vaccins? We hebben behoefte aan helder management van de coronacrisis met duidelijke adviezen en maatregelen van een competente en professionele overheid, die goed onderbouwd zijn door deskundigen in het Outbreak Management Team. Door de uitspraak van de rechter blijft de avondklok met onzekerheid omgeven."
Willem Engel van Viruswaarheid.
Willem Engel van Viruswaarheid. © ANP

Mening over Viruswaarheid

De overwinning van Viruswaarheid voedt volgens Van den Bos vooral de sceptici, de twijfelaars en iedereen die coronamoe is en mogelijk kampt met depressieve gevoelens. Of de uitspraak van de voorzieningenrechter de onze mening over de actiegroep verandert, hangt er vanaf. "Mensen die al positief waren over Viruswaarheid zullen positiever zijn en mensen die er tussenin zitten, zullen zich nu misschien laten overtuigen." Toch denkt Van den Bos dat het merendeel van de Nederlanders achter het coronabeleid blijft staan. "70 en 80 procent steunt de maatregelen en ik denk dat dit ook wel zo zal blijven."
We raken in belangrijke mate uitgeput en lappen daarom af en toe de coronaregels aan de laars
Hoogleraar Van den Bos
Als de avondklok van tafel gaat, wat dan? "Je zult dan mensen zien die dat gaan omarmen en denken: ik ga heerlijk demonstratief naar buiten na 21.00 uur 's avonds. Misschien uit oprecht protest, maar bij sommigen ook uit sensatiezucht of relzucht. Maar ik denk dat veel mensen zich ook vrijwillig aan de avondklok zullen blijven houden, zoals de winkeliers gisteravond al deden. Dat is ook het beste: geen opgelegde maatregelen, maar maatregelen waar we zelf achter staan, want we moeten het samen doen."
Avondklok in Utrecht.
Avondklok in Utrecht. © Koen Laureij
En hoe zit het eigenlijk in het koppie van de Nederlanders? Kunnen we het allemaal nog wel aan? Van den Bos: "We raken in belangrijke mate uitgeput en lappen daarom af en toe de coronaregels aan de laars, zoals je afgelopen weekend bij het schaatsen zag en straks misschien ook als het mooier weer wordt. Ook zullen sommige mensen misschien toch wat meer gasten thuis ontvangen. We hebben een enorme behoefte aan meer ontspanning, vooral jongeren. Ik denk dat de regering daar ook naar moet gaan kijken. Maar ik verwacht dus dat de meeste mensen zich overwegend aan de maatregelen zullen blijven houden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.