RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ontlading groot bij Diede de Groot na winst Australian Open: 'Stond te trillen'


OUDEWATER - Na een jaar met nauwelijks toernooien door corona is rolstoeltennisster Diede de Groot het nieuwe Grand Slamseizoen meteen klinkend begonnen met een overwinning op de Australian Open. "Als je bedenkt hoeveel dingen voor ons georganiseerd zijn om dit Łberhaupt mogelijk te maken, dan is het heel bijzonder om nu de titel in handen te hebben."

De Groot: "Ik stond helemaal te trillen op mijn benen. Dat klinkt gek, maar het was wel zo"


Het had nogal wat voeten in de aarde voordat er getennist kon worden op het hardcourt in Melbourne. Spelers gingen er half januari al naartoe en moesten daarna nog twee weken in quarantaine.

In die periode mochten ze vijf uur uit de kamer. Daarna volgden twee voorbereidingstoernooien in tien dagen en ze moesten ook nog fit blijven om te presteren op het hoofdtoernooi. "Het was best wel een heftige periode met uiteindelijk een heel mooi resultaat", zegt De Groot.

Bijzondere finale
Ze won het enkelspel in AustraliŽ al twee keer eerder, maar voor deze zege moest ze diep gaan. In de finale vannacht in Melbourne versloeg de Nederlandse nummer een van de wereld de als tweede geplaatste Japanse Yui Kamiji uiteindelijk in drie sets: 6-3, 6-7, 7-6.

"Deze was wel heel bijzonder omdat we al twee uur op de baan hadden gestaan en het ging echt van hot naar her. Ik stond voor, ik stond achter en ik stond weer achter. Het kon echt beide kanten opgaan."

In de beslissende tiebreak dacht De Groot dat ze de winst tegen haar grote rivale bij 7-4 al binnen had, maar dat was niet het geval. Er waren nog 3 punten extra nodig voor een overwinning, omdat het dit keer een supertiebreak van 10 punten was.

"Toen moest ik opeens, terwijl ik heel blij was en die ontlading al had gehad, terug in de focus. Daarom was de ontlading na het matchpoint nog een beetje groter, denk ik. Ik stond helemaal te trillen op mijn benen. Dat klinkt gek, maar het was wel zo."

 Diede de Groot wint Australian Open Diede de Groot wint Australian Open | Foto: ANP

Bekendheid van rolstoeltennis
De overwinning in AustraliŽ was dan wel diep in de Nederlandse nacht, maar toch stond haar telefoon sindsdien niet stil. Je merkt daaraan dat het rolstoeltennis "steeds meer leeft en ook bekender wordt", zegt De Groot.

En dat is volgens haar ook belangrijk. "Het is belangrijk dat mensen met een handicap, mensen die beperkt zijn of Łberhaupt mensen die anders zijn, kunnen zien dat je zoveel kan bereiken en dat dat ook normaal is. Ik denk dat dat iets is wat we allemaal willen."

Voor de 24-jarige tennisster uit Oudewater is het haar negende grandslamzege in het het enkelspel. Dinsdag veroverde ze ook al de titel in het dubbelspel samen met landgenote Aniek van Koot. Ook die titel won ze al een keer eerder.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -