Cel voor Veenendaler (25) die tientallen bedrijven afperste met DDoS-aanval

© Hoboton Stock Exchange / Politie
VEENENDAAL - Een 25-jarige man uit Veenendaal moet bijna twee jaar de cel in voor het afpersen van bedrijven. Hij deed dat door te dreigen dat hij hun websites plat zou leggen met DDoS-aanvallen.
Hij deed tientallen pogingen om bedrijven geld afhandig te maken. In twee gevallen is er ook daadwerkelijk betaald. Zijn werkwijze was steeds nagenoeg gelijk. Bedrijven ontvingen een bericht waarin gedreigd werd met een DDoS-aanval. Daarbij wordt zeer veel digitaal verkeer naar een website of server gestuurd waardoor ze worden platgelegd. Bedrijven konden de aanval voorkomen door geld in bitcoin over te maken.

Bewijs

Bij de aanhouding van de man zijn een vuurwapen met munitie en hennepplanten gevonden. Verder beschikte de verdachte over een USB-stick, een telefoon en een dongel. Op de USB-stick is een bestand gevonden met daarin teksten die sterk overeenkomen met de afpersingsberichten. Ook is een bestand aangetroffen met de domeinnamen van de aangevallen bedrijven. Daarnaast bleek dat er websites zijn bezocht waarmee DDoS-aanvallen kunnen worden uitgevoerd.
Op de USB-stick stond ook een virtuele telefoon waarmee WhatsApp-berichten zijn verstuurd naar een medewerker van een bedrijf dat aangifte deed.

De doelwitten

De websites die de man op het oog had, variëren van een verhuurder van licht en geluid tot een juwelier. Ook richtte hij zich op een erotische groothandel en een grote (online)bloemenwinkel. In vrijwel alle gevallen is een (waarschuwings)aanval uitgevoerd. Met deze aanvallen zijn niet alleen storingen veroorzaakt, ook ontzegde de verdachte hiermee potentiële klanten toegang tot de diensten van de ondernemingen.
De rechtbank noemt de werkwijze "zeer intensief en geraffineerd" en neemt het de Veenendaler kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen en inzage heeft gegeven. "Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat hij niet zou zijn gestopt als hij niet was aangehouden."

Straf

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk tegen de man. Ook vond het OM dat hij het geld dat hij verdiende met de aanvallen, terug moet betalen.
De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het grote aantal gedupeerden en de ernst van de feiten. De rechtbank vindt de zaak te ernstig voor een taakstraf of korter verblijf in de cel. Daarom is vandaag een gevangenisstraf opgelegd van 36 maanden, waarvan 16 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
Ook moet de man een aantal getroffen bedrijven een schadevergoeding betalen en heeft de rechter bepaald dat hij onder toezicht van de reclassering moet komen te staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.