Tien bewoners zorgcentrum overleden, miljardensteun voor onderwijs, Britse variant duikt steeds meer op

PROVINCIE UTRECHT - De coronacrisis houdt ons in de greep: nog steeds zit Nederland in een harde lockdown en het aantal coronabesmettingen lijkt minder snel af te nemen, vermoedelijk door de meer besmettelijke varianten van het coronavirus. In dit overzicht lees je het belangrijkste coronanieuws van woensdag 17 februari, met onder meer de miljardensteun voor het onderwijs, geld voor dierentuinen en de regionale cijfers.
In het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn sinds de grote corona-uitbraak al tien bewoners overleden. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten aan RTV Utrecht. Eerder deze week werd bekend dat 70 van de 106 bewoners positief zijn getest op het coronavirus.
De afgelopen dagen is het aantal besmettingen niet verder opgelopen. Op de locatie gelden verdere strenge regels: zo worden bewoners die besmet zijn op hun eenpersoonskamer verzorgd en zo veel mogelijk afgescheiden van bewoners die niet besmet zijn. Ook is er extra personeel ingezet. Voor bezoek geldt dat bewoners maximaal 1 gast per dag mogen ontvangen, met een maximum van drie per week.

Miljardensteun voor onderwijs

Het demissionaire kabinet steekt de komende jaren miljarden in het onderwijs om achterstanden weg te werken die zijn ontstaan door de coronacrisis. Het gaat om 8,5 miljard euro in de komende 2,5 jaar, zo werd vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.
6 miljard euro gaat naar basis-, voortgezet en speciaal onderwijs: basisscholen krijgen gemiddeld 180.000 euro extra, voor middelbare scholen ligt dit op 1,3 miljoen euro. Leraren krijgen verder inspraak hoe het geld wordt uitgegeven. Verder kunnen er extra vakleerkrachten, onderwijsassistenten en ander ondersteunend personeel worden aangetrokken. Scholen ontvangen meer als zij leerlingen hebben bij wie "de kansen niet voor het oprapen liggen", aldus minister Slob van Onderwijs.
Verder hoeven studenten maar de helft van hun collegegeld te betalen en er komt een vergoeding voor studenten die het recht op de basisbeurs of aanvullende beurs dreigen kwijt te raken.
Onderwijswethouder Anke Klein van de gemeente Utrecht is tevreden met de onderwijsplannen. "Met de wethouders van de grote steden heb ik gepleit voor een nationaal onderwijsplan. Goed dat hier snel op geacteerd is."

Onvrede onderwijsinstellingen groeit

Hoewel er dus steun is toegezegd voor het onderwijs, voeren scholieren en studenten actie voor het heropenen van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Het gaat om een gezamenlijke actie van het LAKS en het Interstedelijk Studenten Overleg in Utrecht.
De jongerenorganisaties vinden dat het kabinet met loze beloften komt en jongeren geen perspectief biedt. De actie moet worden gezien als een 'noodkreet' zeggen ze. Er is volgens de organisaties nog steeds geen plan en de rek is eruit. De bal ligt dus bij het kabinet.

Ook steun voor dierentuinen

Ook dierentuinen die in de problemen zitten als gevolg van corona, kunnen steun verwachten. Vanaf volgende week kunnen zij aanspraak doen op overheidssteun. De subsidieregeling is bedoeld voor kosten die dierentuinen maken voor de verzorging van de dieren en voor het onderhoud aan de verblijven.
Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar waren in onze provincie onder meer Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark in Rhenen twee maanden dicht. Daarna gingen de parken voor een beperkt aantal mensen open, maar in december moesten de dierentuinen opnieuw sluiten.
Dierentuinen vroegen vorige maand al om steun. Dat gebeurde nadat Artis bekendmaakte dat drie leeuwen van Amsterdam naar een dierentuin in Frankrijk moeten verhuizen. De noodzakelijke bouw van een groter verblijf kan door de tegenvallende omzet namelijk niet doorgaan en er is geen zicht op wanneer er wel voldoende geld beschikbaar komt.
Er is 39 miljoen euro vrijgemaakt door het kabinet.

Regionale cijfers

In de provincie Utrecht werden in het afgelopen etmaal 231 nieuwe coronabesmettingen gemeld, een stuk meer dan gisteren toen er 177 nieuwe meldingen waren. Er zijn verder vier nieuwe ziekenhuisopnamen (gisteren vijf) en vijf mensen overleden als gevolg van het coronavirus (gisteren zeven). In onderstaande grafiek is de ontwikkeling van het aantal nieuwe besmettingen per provincie te bekijken.
In de stad Utrecht waren de meeste nieuwe besmettingen: 40. Dat zijn 11,2 besmettingen per 100.000 inwoners. In Bunschoten zijn 26 nieuwe besmettingen gemeld en daarmee telt de gemeente 118,9 positief geteste mensen per 100.000 inwoners. Dat is het hoogste aantal in de provincie Utrecht. In Eemnes, Renswoude en Wijk bij Duurstede staat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners op nul.

Aantal nieuwe coronagevallen in Nederland onder gemiddelde

Landelijk zijn er tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 3416 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er gemiddeld 3628 positieve tests per etmaal binnen bij het RIVM.
Op woensdagen zijn er over het algemeen meer positieve tests dan op maandagen en dinsdagen, en dat is nu ook het geval. De afgelopen dagen registreerde het RIVM ongeveer 2800 positieve tests per dag. Vorige week woensdag telde het RIVM bijna 3200 bevestigde besmettingen en de woensdag ervoor iets meer dan 4000.

Kleine daling aantal ziekenhuisopnames

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets gedaald. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen ziekenhuizen momenteel 1919 coronapatiënten, zeven minder dan gisteren.
Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen nam met één af tot 1399. Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten met zes tot 520. Dat aantal schommelt al zo'n twee weken tussen de 500 en 550.
De stabilisering betekent dat de capaciteit van ziekenhuizen om andere zorg aan te bieden dan coronazorg gegroeid is. "De landelijke operatiecapaciteit is met 70 procent iets hoger dan vorige week. Toen was nog 68 procent daarvan beschikbaar", laat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weten. "Daarnaast geeft 75 procent van de ziekenhuizen aan de kritisch planbare zorg weer volledig te leveren. Vorige week gaf nog 71 procent aan deze zorg volgens planning te leveren", aldus de organisatie.

27.555 Utrechters gevaccineerd

In de regio Utrecht zijn tot en met maandag 27.555 mensen door de GGD regio Utrecht gevaccineerd. Dat meldt het Utrechtse college in een brief aan de gemeenteraad.
In de regio zijn drie vaccinatielocaties: in Houten, Amersfoort en in de Jaarbeurs Utrecht. Voor de regio Utrecht zijn inmiddels 2000 vaccins per dag beschikbaar; circa 400 vaccinatiemedewerkers helpen met de inentingen.

'70 procent van besmettingen in Utrecht is Britse variant'

De gemeente laat in de raadsbrief ook weten dat het aantal besmettingen sinds week 5 (1-7 februari) minder sterk afneemt. "De oorzaak hiervoor ligt zeer waarschijnlijk in de opkomst van de meer besmettelijke varianten van het coronavirus, waaronder de Britse variant", schrijft het college. Op dit moment is 70 procent van de besmettingen afkomstig van de Britse variant. "De verwachting is dat besmettingen met deze variant sneller in aantal zullen toenemen dan dat de oorspronkelijke variant in aantal zal afnemen."
Verder valt op dat het aantal besmettingen in de leeftijdsgroep 20-29 jaar daalt, terwijl het aantal besmette kinderen tot 9 jaar juist stijgt. Dit komt volgens de gemeente door een ruimer testbeleid. De meeste besmettingen in de stad Utrecht worden geregistreerd in Zuid en Vleuten-De Meern.

Ommetje-app populair door corona

De wandelapp Ommetje is populairder dan ooit. De app is bedoeld om samen virtueel te wandelen en actief te blijven in coronatijd. Er zijn al ruim vijftien miljoen ommetjes gelopen, want je moet toch iets tijdens de lockdown. Onze radiopresentatrice Conny vroeg luisteraars van Radio M om samen met haar te wandelen en ze werd direct overspoeld met aanmeldingen.
Radiopresentatrice Conny Kraaijeveld start online wandelclub: 'M'n mailbox ontplofte'

'Geharrewar over avondklok maakt ons onzekerder dan we al zijn'

Het juridisch geharrewar over de avondklok, wat doet dat met ons en de acceptatie van de coronamaatregelen? We vroegen het gedragswetenschapper Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht. "Dit kwam niet over als een regering die het goed op de rails heeft. En dat is jammer, want het maakt ons onzekerder en uitgeputter dan we al zijn."

Invoering click & collect 'zonder problemen verlopen'

De invoering van het ophalen van bestelde artikelen aan de deur van een winkel is vorige week goed verlopen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Circa 100 ondernemers doen er aan mee en dat heeft tot nu toe niet tot extra drukte geleid in de stad.
Zogenoemde publieksbegeleiders van de gemeente monitoren de drukte in de stad. Zij houden onder meer in de gaten of er voldoende afstand wordt gehouden en krijgen de opdracht om vroegtijdig melding te maken van eventuele drukte.

Tijdelijke terrassen straks weer mogelijk

Ondertussen kijkt de gemeente Utrecht ook naar de komende maanden en dan met name horeca-ondernemers. Want ook dit jaar wordt het voor hen weer mogelijk - zodra de coronamaatregelen versoepeld worden - om bestaande terrassen tijdelijk te verruimen. Ondernemers moeten daarvoor wel een aanvraag doen, laat de gemeente vandaag weten.
Het gaat om een tijdelijke oplossing, die geldt tot uiterlijk 1 november van dit jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.