OM eist cel voor loopjongens drugsbende, Utrechtse hoofdverdachten staan morgen terecht

© Ingezonden via Whatsapp
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot vier jaar voor zes verdachten van grootscheepse handel in cocaïne. De mannen maken volgens het OM deel uit van een criminele organisatie waarbinnen twee Utrechtse broers een leidinggevende rol spelen. De rechtbank heeft deze week drie dagen uitgetrokken voor het proces tegen in totaal negen verdachten.
Vandaag en eergisteren stonden de Rotterdamse "loopjongens" van de organisatie en een man die hen zou hebben aangestuurd voor de rechter. Morgen staan drie hoofdverdachten terecht: de Utrechtse broers Brahim en Bagdad J. en Mohamed K. uit Amsterdam.

Flatbrand

De politie kwam de groep op het spoor na een brand in een appartement aan de Amerikalaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Daar trof de brandweer op 2 maart 2019 een compleet ingericht laboratorium voor de bewerking van cocaïne aan. Ook lag er 16 kilo cocaïne en 4 kilo versnijdingsmiddel. Op beelden van de camera's in de lift was te zien dat de hoofdverdachten de flat vaak bezochten.
Door het observeren van de Utrechters kwam een Rotterdamse tak van de groep bij de politie in beeld. Na de ontmanteling van het Utrechtse drugslab zou de voorraad weer moeten worden aangevuld. Rotterdammer Redouan el O. zou in zijn stad drie panden hebben gebruikt voor de verwerking van harddrugs. Bij invallen van de politie werden naast cocaïne ook zeven, weegschalen en vacumeermachines gevonden.

Geld in plafond

In een van de panden lag een complete administratie met kasboeken. In het systeemplafond van een ander pand waren plastic tassen met 188.000 euro aan cash verstopt. In de woonkamer sliepen vijf mannen op matrassen. Volgens het OM waren dit voornamelijk Marokkaanse familieleden van Redouan el O., die hij naar Nederland had gehaald om drugsklussen voor de organisatie te doen. Een van hen reed volgens de politie als dekmantel rond in een jas van Thuisbezorgd.nl, maar hij kwam nooit bij een restaurant in de buurt.
Tegen Redouan el O. eiste de officier van justitie vandaag vier jaar cel. Naast zijn leidinggevende rol in een drugsorganisatie, wordt hij ook verdacht van witwassen. Het OM verdenkt hem ook van betrokkenheid bij de export van cocaïne naar Duitsland en van hasjhandel, maar vroeg de rechtbank uiteindelijk om hem daarvan vrij te spreken wegens gebrek aan bewijs.

Sky-logo

Volgens de advocaat van El O. was er geen sprake van een organisatie en duurde de samenwerking met de Utrechters en Amsterdammer maar kort. Ook zou een onbekende die door El O. werd aangesproken als "mijn meester" in werkelijkheid de leider zijn. Maar volgens het OM leveren de vele tapgesprekken tussen de verdachten voldoende bewijs voor zijn rol. De verdachten voorzagen de blokken cocaïne die zij verhandelden van een Sky-logo. Dat maakte hen volgens het OM ook herkenbaar als groep.
Tegen een familielid van El O. eiste het OM vandaag twee jaar cel, omdat hij meer verantwoordelijkheid had gekregen dan de andere illegale loopjongens. Van hen zijn er inmiddels meerdere uitgezet naar Marokko. De strafeisen tegen deze verdachten bleven beperkt tot de duur van het voorarrest, plus een voorwaardelijk deel. Voor een van de kleinere verdachten werd vrijspraak gevraagd.

Vonnis over zes weken

De strafeisen tegen de drie hoofdverdachten zullen morgen ongetwijfeld een stuk hoger uitvallen. Zij worden naast grootscheepse cocaïnehandel ook nog verdacht voorbereiding van een aanslag met explosieven op iemands auto.
Vanwege de omvang van het onderzoek en het grote aantal verdachten neemt de rechtbank ruim de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak staat gepland op 1 april. "En dat is geen grap", zei de voorzitter vandaag aan het einde van de zitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.